Blåkinnet conure

Eryx er en blåkinnet conure som jeg har hatt siden han var fire måneder (nå er han snart to år). Han kan bli 15 år, og arten blåkinnet conure (pyrrhura perlata leipda) er ganske vanlig i Norge. Tidligere har jeg hatt en goffin kakadue, som er er en større og mer krevende fugl.
Eryx er helt tam (håndoppmatet) og er særdeles sosial og menneskeavhengig. Han har alltid vært med på alt, og er det fortsatt. Slik som i dusjen, og på alle andre dagligdagse oppgaver (ingenting er mer gøy enn å henge opp nyvasket tøy), men han er også en del i buret sitt. Når jeg er på jobb er han selvsagt inni der og når jeg spiser, samt når jeg har gjester som ikke liker fugler.
Han spiser pellets, og masse frukt. Er ikke så glad i grønnsaker enda, men vi jobber med saken. Han får frø hver lørdag og ellers er det lite menneskemat å få her i huset. Selv om han prøver å stjele når anledningen byr seg
Han bråker svært lite, men de få gangene han får et «hyle-anfall» høres det godt. Men vi bor i leilighet og vi plager ingen med støy. Han piper litt om morgenene da han gjerne vil stå opp tidlig også i helgene, men blir raskt stille igjen når det ikke er noen respons.
Det er umulig å se forskjell på kjønnene hos denne arten (de må kjønnstestes, noe jeg ikke har gjort). Eryx elsker meg, men han liker ingen andre damer. Kun menn, så det kan hende at det er en jente-Eryx, men han er nå lille god-gutten min uansett.
Conurer er veldig morsomme, de kan lære å snakke (selv om ordforrådet her begrenser seg til Eeeeeeeeeryx), og er fine «nybegynner-fugler», hvis man kan si det sånn.
Eryx sover i buret sitt på en gammel fleecelue sammen med en kosehund. Dette er noe spesielt for conurer da de ligger (på rygg, siden eller «sitter med rumpa lavt» og sover).
Han har et bur som akkurat ikke går inn i bilen, så når vi kjører har vi reisebur og så har han et gammelt bur hjemme hos foreldrene mine slik at vi slipper å ta med det store når jeg trenger fuglepass.
Han kan bite folk han ikke liker, men er stort sett veldig snill.
Eryx har flightsuit og av og til er vi ute og inspiserer omverdenen, men stort sett er han med ut i hagen i buret sitt.
Han dusjer under vasken en gang i uka eller to (når han har lyst), og da er det vann over store deler av kjøkkenet etterpå.
Eryx er en fugl som griser, roterog bæsjer over alt, som alle fugler. Men han støver svært lite, og kaster ikke utover mat og lignende i stor grad. Men vi må støvsuge ganske ofte likevel, og det er den kuleste lyden i verden!!!

Eryx er en blåkinnet conure som jeg har hatt siden han var fire måneder (nå er han snart to år). Han kan bli 15 år, og arten blåkinnet conure (pyrrhura perlata lepida) er ganske vanlig i Norge.

conure

Tidligere har jeg hatt en goffinkakadue, som er er en større og mer krevende fugl. Eryx er helt tam (håndoppmatet) og er særdeles sosial og menneskeavhengig. Han har alltid vært med på alt, og er det fortsatt. Slik som i dusjen, og på alle andre dagligdagse oppgaver (ingenting er mer gøy enn å henge opp nyvasket tøy), men han er også en del i buret sitt. Når jeg er på jobb er han selvsagt inni der og når jeg spiser, samt når jeg har gjester som ikke liker fugler. Han spiser pellets, og masse frukt. Er ikke så glad i grønnsaker enda, men vi jobber med saken. Han får frø hver lørdag og ellers er det lite menneskemat å få her i huset. Selv om han prøver å stjele når anledningen byr seg.

Han bråker svært lite, men de få gangene han får et «hyle-anfall» høres det godt. Men vi bor i leilighet og vi plager ingen med støy. Han piper litt om morgenene da han gjerne vil stå opp tidlig også i helgene, men blir raskt stille igjen når det ikke er noen respons. Det er umulig å se forskjell på kjønnene hos denne arten (de må kjønnstestes, noe jeg ikke har gjort). Eryx elsker meg, men han liker ingen andre damer. Kun menn, så det kan hende at det er en jente-Eryx, men han er nå lille god-gutten min uansett.

Conurer er veldig morsomme, de kan lære å snakke (selv om ordforrådet her begrenser seg til Eeeeeeeeeryx), og er fine «nybegynner-fugler», hvis man kan si det sånn. Eryx sover i buret sitt på en gammel fleecelue sammen med en kosehund. Dette er noe spesielt for conurer da de ligger (på rygg, siden eller «sitter med rumpa lavt» og sover). Han har et bur som akkurat ikke går inn i bilen, så når vi kjører har vi reisebur og så har han et gammelt bur hjemme hos foreldrene mine slik at vi slipper å ta med det store når jeg trenger fuglepass. Han kan bite folk han ikke liker, men er stort sett veldig snill. Eryx har flightsuit og av og til er vi ute og inspiserer omverdenen, men stort sett er han med ut i hagen i buret sitt. Han dusjer under vasken en gang i uka eller to (når han har lyst), og da er det vann over store deler av kjøkkenet etterpå. Eryx er en fugl som griser, roter og bæsjer over alt, som alle fugler. Men han støver svært lite, og kaster ikke utover mat og lignende i stor grad. Men vi må støvsuge ganske ofte likevel, og det er den kuleste lyden i verden!!!

(Foto: «FugleChristine»)

This entry was posted in Artsomtaler, Fra brukerne.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*