En diskusjon som tok av på facebook…

Hjem Forumet Papegøyer Helse trivsel og kosthold En diskusjon som tok av på facebook…

Dette emnet inneholder 21 svar, har 9 deltakere og ble sist oppdatert av  anki76 1 år, 6 måneder siden.

Viser 15 innlegg - 1 til 15 (av totalt 22)
 • Forfatter
  Innlegg
 • #9325

  Anonym

  På en papegøyeside på facebook, satte jeg opp en liste om hva man burde tenke på før man anskaffer seg fugl… jeg orker ikke skrive det ned her, men det som skled ut noe voldsomt, og som jeg ble veldig ivrig på, var: Frøspisere-eller pelletsspisere? Skrev at fugler burde helst ikke være frøspisere, men bruke næringsrik pellets og ellers variert kost. Skrev også som en del av resten av den lista, at det kunne være en god start å begynne med en fugl som ikke krever så mye? Og da tenker jeg: ikke gå direkte fra en undulat til Ara UTEN å vite hva man går til! Skrev jo til slutt med gjeipetegn for at folk ikke skulle henge seg opp i det: min mening, begynn med undulat eller kanarifugl! 😛 Folk reagerte veldig rundt akkurat det, og det var jammen ikke mange som mente pellets var bedre en frøspisere. Såh: Hva mener dere egentlig her inne? Hvs mener dere om frøspisere/pelletsspisere? Hva mener dere om å starte i det små, for å være sikker på at man gjør det rette for både fugl og menneske? Tross alt, alle er forskjellige individer, uavhengig av art, gjelder mennesker også, og jeg synes det er et viktig tema…så jeg vil bare høre: hva tenker dere her inne?

  #133681

  Jeg er ikke av dem som lovpriser pellets. Jeg tror det er mange dårlige pellets der ute, og at om man leser innholdslista nøye, så ser man en god del der som papegøyer absolutt ikke finner i naturen. Tilsatt farger og lukt, konserveringsmidler, vitaminer, mineraler og ja faktisk – sink og jern (noen av dem). Fuglene trenger ikke kosttilskudd om de får rik og variert kost, og jeg tror i mange tilfeller at pelletsen blir en sovepute, om man ikke orket å lage en skål med forskjellige grønnsaker og frukt og nøtter, så trenger man ikke ha dårlig samvittighet fordet, fuglen får jo i seg næring fordet. Men ernæring er mer enn bare å dekke opp behovet for vitaminer. Det skal være spennende, variert og fargerikt, som det er der papegøyene kommer fra.
  Jeg prøvde lenge å venne Gøyen av med pellets, men det er ikke så lett når en håndoppmatet fugl har blitt levert fiks ferdig pellets-tilvendt i en alder av tre måneder, og har bodd i mange hjem der eierne var for late til å gidde å venne han på nye ting. Jeg klarte å redusere pelletsinntaket veldig, han fikk ha det i skåla si mens vi var på jobb (spiste ikke frokost av en eller annen grunn), og det øyeblikket vi kom hjem tok vi den bort og erstattet det med en blanding av frukt og grønt som vi hadde ferdiglaget. Vi laget svære porsjoner, som vi frøs ned i små poser, og tinte en hver dag.
  Jeg tror helt ærlig at Gøyen fikk for mye næring fra pelletsen, og at hele systemet hans var overstimulert. Han fikk Harrisons High Potency, som er anbefalt gråjakoer. Det er jo som et kraftfôr, det er stint av næringsstoffer og energi, og om ikke alt brukes opp tror jeg det kan øke hormonproduksjonen.
  Det tok tid, men etterhvert ble han roligere, etter at vi hadde fått redusert mengden pellets. Grønnsaker krever mye mer energi å tygge og fordøye, og er ikke like pakket med kjapp energi som pelletsene. Men det er jo nettopp frukt, grønt og nøtter fuglen er laget for å spise. Den SKAL bruke tid på maten, og bruke energi på å få fordøyd den. Ellers kan det gå rett i fletta på den, som det gjorde med Gøyen.

  Han var sur i starten når vi kom med grønnsaksblandingen, men etter at han hadde furtet ferdig spiste han først det han likte best, og etterhvert begynte han å smake på de andre tingene, og fant ut at det var ganske godt. Jeg laget en dressing av sitron (for å holde friskheten, og sånn at det ikke skulle bli brunt), honning, rød palmeolje og chili, som jeg vendte alt i. Han likte dressingen, og begynte å spise på de andre tingene som han var skeptisk til, fordi de smakte av dressingen.

  Nå har vi nettopp fått oss en edelgutt, og han får bare frukt, bær, grønnsaker, frø og nøtter, og han skal ALDRI se snurten av en pellet!

  #133682

  Der har vi en fin mening! Noen andre som mener noe?

  #133683

  saulduby908020
  Deltaker

  Jeg liker pellets men det er sikkert fordi alle mine fugler spiste KUN solsikkefrø da de kom hit og det er ikke bra. Men de får mye mindre pellets enn det som står på posen, det jo at det de skal ha 80 prosent pellets, men det spiser mine langt i fra. Jeg synes pellets blir kjedelig for de og spise så mine får veldig mye grønnsaker, går mye mais, brokkoli, granateple og gullerøtter. Det liker de og jobbe med selv om de griser mer av det enn de spiser:) MEN om man har fugl som er veldig glad i frø (som mine) men godtar pellets synes jeg det er dumt og «sløse» bort frøene i maten som er lett tilgjengelig, her i huset må hvert eneste solsikkefrø jobbes hardt for. Er f.eks ikke noe problem og få diva i bur med solsikkefrø, men om hun har tilgang på de hele tiden er det ikke snakk om. Er vel litt samme som hvis man forer en hund på pølse til vanlig vil den ikke jobbe så hardt for det når man trener. Så har aldri frø bare rett i matskålen. Men eg har jo ett epletre i stua, bruker og kutte noen hull i barken og stikke frø inni så de kan klatre rundt og lete etter:)

  Når det gjelder førstegangsfugl tror jeg egentlig ikke det har så yr og si hvilken art man velger, men at man gjør det forarbeidet man bør uansett art. Og med forarbeid mener jeg mer enn og Google arten og lese litt. Man burde minimum få kontakt med noen som har arten man ønsker seg og faktisk reise og treffe en først, se den sammen med familien sin og prate med eiere av en (gjerne fler). Gjør man dette i tilegg til og lese og skaffe seg informasjon om den aktuelle arten og trening/håndtering av fugl generellt, seriøst vurderer livssituasjon sin nå og for fremtiden FØR man skaffer fugl, da tror jeg man har gode sjanger for ett vellykket fuglehold uansett hvilken art man velger:)
  Men jeg synes ikke folk burde velge en fugl de egentlig ikke ønsker seg bare for og prøve noe mindre først, det fører bare til at de skaffer fuglen de egentlig vil ha da de er varme i trøya og da blir den lille «øverfuglen» glemt og stående alene eller omplassert:/

  #133684

  ja…der var en til mening! venter spent på neste! 🙂 Synes dette egentlig er et viktig tema, ang. foring av fugler, og ang. førstegangseiere…!

  #133685

  Jeg har nymfeparakitter som nekter å spise pellets, de sulter heller flere dager! Ikke spiser de noe særlig frukt eller grønt heller dessverre. Min meyers spiser derimot tropicana pellets, og har dette som hovedfor. Alle sammen får vitaminer i vannet av og til.

  Hvorvidt pellets er det beste er det mange meninger om. Var hos en dyktig dyrlege i Oslo som mente at Harrison absolutt var den beste tilnærmingen vi kan komme med tanke på mineraler, vitaminer osv i forhold til å ha eksotiske papegøyer i et land som Norge. Selvfølgelig veldig viktig å gi dem masse frukt og grønt, men av erfaring vet jeg at ikke alle liker det.

  Jeg gir jo som sagt mine både pellets og frø og kan ikke se forskjell på glans i fjærdrakt osv som følge av foret på dem. Jeg velger å gi min pellets fordi jeg tror det er bra for han med tanke på vitaminer, mineraler og næring. I tillegg spiser han som en hest, så på frø ville han fort blitt feit. Han får frø også men det er kos og treningsmat 🙂 I tillegg har jeg ganske stor tillit til veterinæren som anbefalte meg å bruke pellets, hun hadde mange gode argumenter og erfaring med dette som gjorde meg overbevist om at pellets er bra for mine fugler. 🙂

  #133686

  Enig der! Er det også noen som vil tenke litt rundt dette med «nybegynnerfugler?»

  #133687

  Jeg tror heller ikke at pellets er bare bra. Her er det hagen tropican som spises, frukt og grønt, frø og nøtter som snaks og til trening. Vil ikke gi frø som hovedfor fordi det er så mye fett i. Selv om det er naturlig for dem, er det uansett ikke naturlig å få mat i ei skål, og da spesielt en frøblanding hvor de usunneste alternativene velges først! Da er pellets kjekt fordi de ikke selv får velge ut de feteste frøene, men må spise alt. Her er det heller ikke 80% pellets, men de liker det godt og har det alltid tilgjengelig. Nå er de heller ikke kresne på maten, spiser stort sett det som tilbys (Med unntak av Fiona som ikke liker nøtter).

  I forhold til nygebynnerfugler… Tror ikke det er fuglene som er problemet, snarere menneskene som ikke kan nok på forhånd, og ikke gidder å bry seg med å lære om adferd, trening og ulike behov. Eksempeltvis bare det å vite at fugler faktisk lager lyd ser ut til å overraske mange, og spørsmål som «hva spiser de» bør stilles FØR man kjøper en. Tror at så lenge man har tenkt nøye gjennom anskaffelsen og bruker tiden på å lese seg opp og forberede seg, en stund før og SELVFØLGELIG etter at fuglen er kommet i hus vil ikke arten ha så mye å si..

  Tror faktisk det beste for å forhindre vandrepokaler i ulik størrelse er å ikke selge fugler over disk. Da vil det være mye vanskeligere å kjøpe fugl på impuls, og de som mener det blir for tungvindt å ikke kunne kjøpe de på butikken.. de bør bare la være, de hadde sikkert ikke klart å holde en «nybegynnerfugl» glad og fornøyd engang 😉

  #133688

  Og bare så det ikke blir noen misforståelser, jeg mener ikke at folk som kjøper fuglene på dyrebutikker ikke er flinke dyreeiere, og det er heller ikke noe i veien med fuglene der. De som virkelig vil ha en papegøye, enten det er en undulat eller en ara vil altid klare å skaffe det, men mange useriøse folk vil lukes vekk. Dessuten.. et butikkliv er da ikke så gøy for en liten gøye heller?

  #133689

  Pellets er bra. Men han liker det ikke. Så da velger jeg heller å kjøpe masse digg han liker og gi han det:) (frukt, grønt, frø, nøtter)

  #133690

  @thelemur wrote:

  Og bare så det ikke blir noen misforståelser, jeg mener ikke at folk som kjøper fuglene på dyrebutikker ikke er flinke dyreeiere, og det er heller ikke noe i veien med fuglene der. De som virkelig vil ha en papegøye, enten det er en undulat eller en ara vil altid klare å skaffe det, men mange useriøse folk vil lukes vekk. Dessuten.. et butikkliv er da ikke så gøy for en liten gøye heller?

  fugler over disk er ikke bra etter min mening. Det er som du sier, blir lett impulskjøp, og man vet ikke nødvendigvis heller hilken oppdretter de kommer fra. på en av dyrebutikkene her i boda, skaffer de inn puljer med fugler fra en oppdretter de faktisk ikke vet hvem er. ingen ringer, og ingen anelse hvor de kommer fra. og butikkfugler har det jemmen ikke greit…for ikke snakk om utstillingsfugler i div. butikker…kjente hjertet bare knuste i meg da jeg så en ara på reptilparken i oslo som bare sto der på en pinne og ikke noe annet å så helt monoton ut…ikke mye liv i den karen…

  #133691

  @marik87 wrote:

  Pellets er bra. Men han liker det ikke. Så da velger jeg heller å kjøpe masse digg han liker og gi han det:) (frukt, grønt, frø, nøtter)

  ja, mener pellets er det beste og dekker de behov for fuglen i tillegg til variert kost. min er desverre frøspiser, men får mye frukt og grønt og ekstra vitaminer i vannet…

  #133692

  Men pellets er jo ikke naturlig da.. naturlige er jo et godt og variert kosthold. Så Om man er flink til å variere kosten. så tror jeg ikke pellets er nødvendig og det beste..

  #133693

  Tror det største problemet er om ikke kosten dekker alle behov, da er det greit å ha pellets. Feks vil kanskje ikke alle vitaminbehov bli dekt med standard frukt fra butikken, spesielt om de er kresne. Boka om tamme jakopapegøyer av Rachel Bruun Vekseth har en super liste over ulike frukt og grønnsaker og hvilke næringsinnhold de har. En annen side jeg husker å ha lest, men som jeg ikke husker HVOR (sikkert linket til en eller annen plass her inne), var hvordan man skreddersydde en diett fra skratsj og ikke belagde seg på en frøblanding eller pellets. Om jeg hadde nok kunnskaper om ernæring hadde det vært det optimale, både for å gjøre det spennende og sunt, men er redd for at de ikke får i seg nok på den måten, derfor pellets hos oss.. (hmm, kanskje masteroppgaven min skal være «ernæring for tamfug» når den tid kommer?) 😆

  #133694

  Føger med og tar til meg alt det dere skriver! Veldig spennende å se hva de forskjellige meninger går ut på, så gjerne fortsett! Er i grunnen lærerikt, og i tillegg interessant hva folk mener er det beste for fuglene…til nå tenker jeg, etter å ha lest disse innleggende: hva ER egentlig det optimale kosthold for en fuggel? Og hvorfor mener noen at frøblanding er bra, ikke bra, det samme ang. pellets? hvorfor? det er jo grunner til det?

Viser 15 innlegg - 1 til 15 (av totalt 22)

Du må være innlogget for å svare på dette emnet.

Hopp til verktøylinje