Farer i hjemmet !

Hjem Forumet Papegøyer Helse trivsel og kosthold Farer i hjemmet !

Dette emnet inneholder 53 svar, har 21 deltakere og ble sist oppdatert av  taf 4 år, 9 måneder siden.

Viser 15 innlegg - 1 til 15 (av totalt 54)
 • Forfatter
  Innlegg
 • #5562

  Ja dete er en del fohåndsregler vi bør ha i bakhodet når vi skal lage et trygt sted for våre fugler og boltre seg i både i og utenfor buret.

  Da tenker jeg på mat og leker vi presanterer for dem og mere skjulte farer man kanskje ikke tenker på sånn med en gang, men som andre allerede sårt har fått erfare.

  Lager denne tråden slik at vi kan dele det vi vet med de som ikke har opplevd det eller tenkt tanken på at det kan skje enda.

  For ulykker skjer !

  LEKER

  I buret bør ikke tau, hyssing, tråder som fuglen kan tygge opp få lov og løsne og henge fri. Hold alltid øye med tau leker. Lange løse tråder kan de vikkle seg fast i og lage ett surr uten like av i sine forsøk på og komme seg løs. De kan vikkle seg fast rundt foten eller halsen og dette kan bli fatalt jo mere de trekker og drar i dette, så følg nøye med og klipp av slike løse tråder. Leker som ikke er til fugler, f.eks Bløte bamse ting kjøpt på NILLE e.l har ofte opphengs hemper på seg som kan bli farlige, eller en vatt i seg som blir rene fiske garnet om de får hull på dette og drar det utover, så hold et øye med innholdet i buret og ikke la slike ting være inne med fuglene når du ikke er hjemme.

  Aktiviseringer og sysselsettinger man tilbyr fuglen sin må ikke være laget av sink eller kobber, eller inneholde små metall biter de kan løsne og få i seg. Papegøyer demonterer og utforsker alt og deres makulerings evne er helt utrolig. Så vit hva det du gir dem er laget av og om det kan være farlig for dem om de skikkelig drar det ifra hverandre.
  F.eks så er tannbørster veldig spennende, men busten (som de konsentrerer seg om) er ofte festet med små metall klips inni tannbørste hodet. Dette vil et stort sterkt nebb få ifra hverandre, og en slik metall klips kan havne i magen.

  Metall eller sink forgiftning kan også skje fra at de leker med konfekt papir, sølvpapir lignende embalasjer som knittrer bruker være spennende, men er ikke bra for dem og få i seg.
  Glidelåser har mange papegøyer glede av også, og de av plast er jo «easy deal» for da bare popper de av alle delene så plasten spruter (om man legger fra seg hette genseren tilgjengelig he he) Men glidelåser i metall kan være veldig farlige om de får i seg deler av den.
  Ikke mye som sakl til…………….før de er forgifta ……………….

  På nebbete.net har Rachel laget en fin liste over giftige planter som kan være en ide og få med seg. Tror hun har skrevet om diverse farlig mat også, så jeg anbefaler alle en kikk innom hennes side.

  MAT

  For det er mere og vite enn at AVOKADO ER GIFTIG FOR FUGLER, og at man ikke skal gi de frukt kjerner da eple stener og andre stener ikke er bra. At fugler ikke tåler coffeen fordi det øker hjerte rytmen dems og dette kan bli fatalt. (kaffe bønner og te poser bør ikke stå tilgjengelig, og den te posen man tar opp av den varme teen både ser og lukter godt ut) Varm mat er også farlig da det kan gi «crop burn» Altså at kroen blir brent. Så om man vil servere kokt pasta eller ris, poteter eller grønnsaker, så kjøl det av først !
  At salt mat er «no no» og kan ødelegge nyrene. Oliven er heller ikke bra p.ga syrene.
  Ja det er mye en skal vite………………..

  På kjøkkenet er det både steke os (oppvarmet margarin og olje pluss teflon gasser) som de ikke må oppholde seg i. Varme kokeplater eller fristende gryter med mat i de vil inspisere og oppi og forsyne seg av. Dette kan fort bli plumping i varm mat og stygge brann skader. Fugler har ikke like mye følelser i bena sine som vi har i fingrene, så de kjenner ikke at ting er varmt før det er for sent og skaden er gjort desverre. Og la aldri stekeovnsdøra stå open etter og ha tatt ut maten. Den er et fint landingsplatå (sånn sett fra fuglas synspunkt) men de vet jo ikke at den er glo heit.

  FRITTFLYGENDE FUGLER

  Åpne vannkilder er en druknings fare. Saft mugger, vannglass, guldfisk boller og akvarium, ja toalettet med lokket åppe, vaskebøtter, dekor fontener e.t.c Mye det kan være greit og gjøre rutiner på, som og ALLTID lukke lokket på wc ja 🙂

  Åpen ild og flammer i huset trenger jeg vel ikke nevne, men en fugls nyskjerrighet er stor og om den bare snur seg og kommer borti flammer fra et stearinlys på bordet f.eks så kan den stjerten eller sneiende vingen som passerer over lett ta fyr. Så enten vent med åpen flamme til «barna har lagt seg» eller kjøp lukkede lanterner og lykter (en fin barnesikkring) Og HA ALLTID PEISDØREN LUKKET !

  Skarpe,spisse,stikkende gjenstander til pynt og glede som fuglene kan sette seg på, lande feil på eller styrte i………….. Som f.eks kaktuser med lange pigger, eller smijerns vegg heng til lysestaker, frukt kurver med utstikkere (ja dere får et bilde utifra dette vel) Altså har man fritt flygende fugler så kan en dårlig landing forekomme, en knøvlete lek eller slosskamp gi utslag i at de havner på feile plasser, så slike pynte gjenstander kan være punkterende farlige.

  VINDUER
  Åpne ventiler og andre smutthull de kan trekke inn i og klemme seg fast eller rømme ut av bør man ha kontroll på.
  Trekk og åpne vinduer er jo farlig på flere måter, ja rømmlings messig og helsemessig da trekk kan gjøre dem syke.
  Så ikke plasser buret forann et vindu du bruker lufte fra eller et vindu hvor du om sommeren får mye direkte sol rett inn gjennom (det kan bli for varmt og de dør)

  Fugler har en kroppstemperatur på 42-45 grader avhengig av arten og tåler ikke for mye oppvarming (ja man kan si det er lett og ikke tenke på siden det er tropiske fugler og man tenker dermed ikke på hvor man plasserer de) Men også ute når man plasserer buret bør man tenke på dette og sørge for at de ALLTID HAR MULIGHET FOR SKYGGE !

  Og er fuglen ny i huset og da ikke kjenner sine omgivelser så pass på vinduer i opplærings fasen til du og fuglen er trygg på hvordan dette fungerer. Dekk til glass flatene de første gangene til du vet og den vet.

  FRISK LUFT

  Fugler har et skjørt resperatori system og kan reagere på forurensning om de blir utsatt for direkte gasser eller partikler de innonder umiddelbart innen ca. 30 min ved at de dør!
  Dette p.g.a at de får indre blødninger som tetter lungene som gjør at de ikke får puste (brutalt sagt)

  Tar man sine forhåndsregler og ikke utsetter de for (så mye) : røyk, parfyme, luftrensere,duft stearinlys, røkelse,Odør sprayer, støvsuger pulver,elektriske odør utsendere, hårspray,neglelakkfjerner, olje maling, white spirit,aceton, spray såper og andre sterke såper som dunster eller sprer partikkler i luften, så slipper man kanskje pådra de denne allergien, men man burde uansett ikke utsette de direkte for disse tingene, altså nære der fuglen oppholder seg.

  Det er en risk og ta er nå min mening !

  #88953

  Takk Nikita.. Dette var nok informativt for oss som ennå ikke har anskaffet fugl, såvel som dere som allerede har 🙂
  «Barnesikring» er viktig, og det er greit å få printet dette inn med en gang!

  #88954

  Gleder meg ICare (fint navn forresten) Og nyyydelig hest du har i ditt profil bilde. Finner jeg noen bilder av bikkjene dine her inne noen plass ? Digger R.R rasen ! Selv har jeg Schæferhund.

  ANDRE DYR I HUSET

  Så med det i tankene så er der jo en del forhåndsregler man må ta når man har flere dyr i huset også. Spesielt med tanke på bakterier og katte klør f.eks Fugler tåler disse bakteriene dårlig og det minste lille klor eller punktering kan ta knekken på de, så vit hvordan dyrene dine går sammen og hold øye med de om de er løse sammen. Mye kan skje med sjalusi,nyskjerrighet eller lek 🙂

  Det skrives også at hundespytt ikke er bra………………. På hvilken måte gøya mi skulle få i seg den slags har jeg vannskelig for og se for meg, men nevner det allikevel.
  Katter er jegere og bør etter min mening ALLTID passes på i hus med fugl, så jeg gjentar meg: vit hvordan dyrene dine omgåes hverandre og ikke stol på at det går bra.

  #88955

  Hadde aldri turt å latt mine hunder få være alene med hvilken som helst fugl. De er greie og alt slikt, men RR’en leker rimelig røft og har dette med å bokse og slå med forlabbene. Tror imidlertid det ikke vil bli noe problem, men kan ikke sette meg inn i situasjonen før situasjonen er reell. hehe -de viste i allefall o-stor respekt for den blågule jeg pleide ha her. Lekte på avstand 😆 Og araen klatra på både meg og eldstehunden under en kosestund i sofaen, ingen problem 😀 Lover godt, synes jeg

  Har ikke lagt ut noen bilder her av hundene. Jeg må visst få de ut på nett først?! Skal se hva jeg får til

  #88956

  Jeg nevnte over at plasseringen av bur bør tenkes gjennom, men bur størrelse og sprinkelavstand må man også tenke på.

  VALG AV BUR OG INNHOLD

  Mange bruker spørre: «Hvor stort bur må jeg ha» og «tror dere dette buret er stort nok» o.s.v og ja i noen tilfeller er det også størrelsen som teller selv om det i mange tilfeller er fugler som bare spiser og sover i burene sine og er løse og fri hele dagen, men dette vet man ikke hvordan vil komme til og bli når man skaffer seg fuglen sikkert, så jeg anbefaler og alltid tenke at jo større bur man har jo bedre.

  Buret må være slik at fuglen kan strekke ut vingene ! (uansett)

  Så er det type bur til type fugl som blir mere viktig etter min mening, ja sånn sikkerhets messig snakker vi nå (her i denne tråden) Ja at sprinkel tykkelsen blir trygg, så de ikke klipper over eller brekker opp sveise skjøter e.t.c (he he) Selv om det ikke er noe og le av. Høres kanskje morsomt ut, men ikke om det skjer. Ikke bare penga ut av vinduet fordi man må ha nytt bur etter hvert, men helsa til fuglen kan stå på spill.

  Fuglen MÅ IKKE KUNNE FÅ HODET UT GJENNOM SPRINKLENE.
  Dette kan lede til ulykker som henging eller at de blir fast klemt.
  Til større fugler er det allikevel fint med litt store mellomrom da det gjør det enklere for dem og klatre og for oss og feste pinner, men også hyggeligere og kunne stikke noen fingre inn for kontakt og kos.
  Mens mindre fugler MÅ ikke ha bur beregnet til store fugler med tanke på det jeg nevner over.

  Ha også i tankene til hva slags bruk du skal ha buret, ja om det er til selskaps bruk eller avl f.eks For antall dører bør taes i betraktning med tanke på og kunne ha nok forings luker og evnt. mulighet til og henge inn rugekasse, og tror man at man skal ha flere fugler etter hvert, men vil starte med en først for og gjøre den tam, så kan det jo være en ide og like greit invistere i et litt større bur med en gang og kanskje t.o.m ett med mulighet for skillevegg. Denne skilleveggen kan gjøre tillvenningen for fuglene imellom mye enklere.

  Om man skal ha bua eller flat topp blir jo også en vurdering for mulighet for «play top» – lekeplass,stander på toppen for og samle alt rotet og shiten en plass i huset, eller om man vil kunne stable bur oppå hverandre med tiden.

  Fugler liker og sitte høyt og velger ofte soveplassen på det høyeste punktet. Pinner bør ikke plasseres rett over for kopper. Da avføring vil havne oppi de. Pinner bør også enten skiftes ofte eller vaskes regelmessig da de både spiser på de og drar møkk de har under bena rundt. Det bør alltid være pinner av forskjellige tykkelser i buret så de får forandring i klemma, så de ikke får kramper i bena og tærne.
  Noen fugler med problemer trenger hyller istedenfor pinner. Det gjør det lettere for de og holde balansen, og eller de får muligheten til og legge seg neppå.
  Pinner eller stokker kan henges fra taket med stive stål tråder om ikke sprinklene er brede nok til og få kilet de sikkert fast. Kjetting kan også brukes. F.eks hunde halsbånd lignende………………
  Men tau og eller andre ting de kan bite og gnage i filler er direkte farlig. Ikke bare kan dette ryke og de deiser i bakken, men de kan sette seg fast i fillete tau ! Og har man flere fugler kan det tenkes at noen er på bunnen av buret etter for rester når en pinne kommer deisende, så dette kan på mange måter være direkte farlig.
  FESTE DERFOR ALLTID PINNER SIKKERT I FORHOLD TIL NEBB TYPE !

  Til mindre fugler kan man bruke vanlige strips i hard plastik og bare feste pinnene i hver ende fast i sprinklene, men dette er en risiko til større nebb som kan klippe over strips.
  Det er også fester og få kjøpt til og legge stokker i.

  BUR RENGJØRING

  Vannskål med vitaminer i bør skiftes daglig om ikke to ganger om dagen, og til de fugler som elsker og dyppe maten sin i vannet hele tiden (noen arter gjør dette mere enn andre) så må man også holde et nøyere renhold. Dette er begge kilder til skikkelige bakteriebomber !

  Frukt og grønnt må ikke ligge og surne. Dette må også fjernes etter kort tid (da tenker jeg daglig, men det kommer jo an på hva det er og mengden) Noe muggner raskere enn annet dog

  Noen velger og ha en nedfalls rist i bunnen så alt som ramler ned blir utilgjengelig for fuglen og gå og pelle i, pluss at da går de heller ikke og tråkker i avføring, mens andre legger aviser i bunnen og bare fjerner en side eller to i ny og ne (da mener jeg også daglig) Dette er fine måter og holde hygenen i sjakk på. Det og ha sand i bunnen av buret og fjerne med spade innimellom fungerer jo også, men støver mere og dette med sand er jo et tema i seg selv for de med store fugler i alle fall.

  Små fugler som spiser mye små frø MÅ OG SKAL ALLTID HA FRI TILGANG PÅ SKJELL SAND, mens store fugler som åpner frøene og tygger maten sin, eller bare spiser PELLETS trenger ikke sand (dette er gammel myte) og de mener nå at dette kan være farlig istede for bra da de kanskje spiser for mye sand. Kjøå heller en leire block de kan få i seg mineraler av. Før i tiden sa de også at trykksverten på aviser var giftig for fuglene, og det var den nok, men det er den ikke lenger for nå brukes ikke slik trykk sverte, så man kan trygt bruke aviser.

  Har man sprinkel bur er jo rengjøringen / burvasken enten en klut og få av avførings kladder og mat rester , eller utendørs høytrykk spyling i sommerhalvåret. Husk at om man bruker skrubbe svamper på harde flekker så kan dette ta lakken eller messingen, så da kan det være lurere og forhåndsbløte buret f.eks ta bur rengjøringen rett etter at man har dusja fuglene i det/på det eller hvordan man bruker gjøre det. Hvis man ikke gjør det slik, så sprøyt litt lett flora dusj på buret 5-10 min før selve bur vasken så løsner alle frukt og avførings flekker mye enklere.

  Har man oppdretts reoler eller innebygget bur i det som en gang var et klesskap (eksempler bare ) så er bur rengjøringen anderledes og nesten enda viktigere og få til ofte og nøye da der er krinkler og kroker for ting og tank og bli bort gjemt i sprekker. Treverk/Sponplater trekker vann og holder på fuktighet. Det er i disse burene at blod midden trives best f.eks, så her er det viktig med hygene !

  #88957

  Her er litt bedre forklart det jeg såvidt var inne på med zink og metallforgiftning i mitt første innleg her:

  Zinkförgiftning
  Zink och metallförgiftning är betydligt vanligare än vi tror.
  Mycket av det vi vardagligen använder i våra hem är rena dödsfällorna om våra fåglar äter av det. Ja, många gånger så räcker det med att de slickar eller tuggar på ett föremål som innehåller giftiga metaller för att de ska bli sjuka.
  Vanligast är nog att det är buren eller kedjor och hakar på leksaker som orsakar förgiftningen. De flesta burar är galvaniserade eller förkromade och vid minsta lilla spricka i galvaniseringen så börjar det lossna små flagor.
  De flesta papegojägare vet nog att gojor är specialister på att leta upp små ojämnheter som de sedan kan sitta och bita och slicka på i timmar. En enda liten flaga som de får i sig kan sedan orsaka förgiftning. Det är ganska vanligt att metallflagan fastnar i krävan eller muskelmagen och då dröjer det inte länge innan förgiftningen är ett faktum.

  Att köpa en bur helt i rostfritt är för de flesta en ekonomisk omöjlighet eftersom dessa burar normalt inte finns på marknaden utan måste specialbeställas. Man får nog räkna med upp till det tiodubbla priset för en bur i rostfritt. Så ta därför till vana att se över hela buren åtminstone en gång per vecka och känn efter så att det inte har lossnat något från gallret. Kedjor och hakar till leksaker ska man också vara försiktig med. Många billiga leksaker har legerade kedjor och det är inte många av dessa kedjor som står emot trycket från en papegojnäbb utan att det lossnar små metallbitar. Lägg istället till några tior och köp leksaker där tillverkaren garanterar att kedjor och hakar är giftfria.

  Det finns också mycket annat som vi kanske inte tänker på som presumtiva faror. Många fåglar brukar få leka med ägarens nycklar. När de är med utomhus och blir oroliga så är ju nycklarna ofta det enda man har till hands som kan sysselsätta dem. Nästan alla nycklar är tillverkade i legerat material så det är inga lämpliga leksaker. Metallknappar är en annan fara då många fåglar gärna sitter och pillar och biter i skjortknapparna. Oäkta örhängen och halskedjor som fågeln sitter och biter i och slickar på när den sitter på ägarens axel kan också vara farliga. Andra farliga ämnen är mässing som är en koppar-zinklegering och bly. Koppar betecknas också som giftigt även om det är mycket sällsynt att burfåglar drabbas av kopparförgiftning.
  Stål och järn innehåller däremot inga kända skadliga ämnen.

  Hur yttrar sig då zink- och metallförgiftning?
  Det är det som är det kluriga då det kan yttra sig på oerhört många olika sätt och det är därför svårt att ställa diagnosen utan både röntgen och provtagningar.
  Det vanligaste är att fågeln blir trött och slö och tappar aptiten. Trött- och slöheten kommer ofta periodvis. Ena stunder är fågeln precis som vanligt för att i nästa stund vara trött och slö. Den brukar också ‘snabbt tappa vikt’. Därför ska du ta för vana att väga din fågel med jämna mellanrum så att du känner till fågelns normala vikt. Ett annat tecken på zink- metallförgiftning är att fågeln stöter upp mat tillsammans med slem. Den stöter upp mat och brukar sedan ruska på huvudet så att man tydligt ser både mat och slem i ansiktet och på huvudet på den. Även plötsliga krampanfall hos fåglar har visat sig bero på metallförgiftning.

  Dessa symptom förekommer även vid andra sjukdomar och så snart du upptäcker att din fågel inte mår bra ska du omedelbart kontakta en veterinär. Ju snabbare diagnosen fastställs och fågeln får behandling ju större chans är det att den blir frisk.

  Behandling av zink- metallförgiftning tar ofta lång tid och det kan dröja månader innan fågeln är helt frisk igen.

  Dette er et innlegg til svenske Snacka goye innsendt av Agneta. Innlegget finnes på dette net stedet b.l.a viktige og fine info innlegg om sykdommer
  http://www.snackagoja.se/ sjukdomar

  Vet du hvorfor avokado er farlig for fuglene?

  Vi har i mange år sagt og hørt fra andre at avokado er kjempefarlig for fugler/papegøyer. Ingen har noen gang fortalt oss hvorfor. Årsaken ligger i det at avokado inneholder nikotinsyre, jern og sink. Dette er ikke lett for en papegøye å fordøye, og fungerer som gift for fuglene. Så folkens, hold avokadoene unna fugleburet!

  #88958

  Så mye fin info!! blir litt svett over alt vi må passe på med papegøyene våres 😯 😯 😯 Så det var nyttig… det er nok ting jeg ikke har tenkt på!! Flink du 😀 Thanks!

  #88959

  Nikita 🙂

  Flott tråd med nyttig og viktig info . 😀

  #88960

  Trine Lise.
  Ikke sikkert jeg har vært så flink bestandig, men man kan ta lærdom av alt som går galt og bare håpe at andre også kan ha nytte av det og kanskje ikke ha like mange uhell, eller ulykker med sine elskede.

  Det er jo så ubeskrivelig vondt og miste sine små venner, og enda vondere blir det jo om vi blir gående med skyldfølelse fordi vi ser «først etterpå» at dette kunne skje, eller være farlig. Ofte så faller det oss rett og slett ikke inn «så fort gjort og enkelt skjer et hendig, men livs farlig uhell»

  Fint at dere orker pløye dere gjennom «min skrive kløe» og finner det nyttig eller informativt.
  Kunne kanskje prøvd og gjøre det mere oversiktlig med kortere punkter, men «må lissom forklare» i det lange og det breie………sorry……….

  #88961

  he.he…. vi er glad i skrivekløen din :hug!

  #88962

  Kjempebra at det er noen som gidder å skrive og,har printet ut det du har skrevet og skal gi til folk som kjøper papegøyer av meg,Så hvet de litt hva de må passe på.

  😀
  ___________
  may

  #88963

  Synes denne informasjonen burde merkes slik at det ikke forsvinner blant alle andre tråder, om ikke tråden holdes liv i!

  #88964

  Masse flott informasjon NIKITA! 😆 Tusen takk! 😆

  #88965

  MERE OM TYPE FORGIFTNINGS FARER

  Nevnte litt om dunster og gasser i mitt første innlegg, men glemte det nesten mest farlige, nemlig Møbel polerings oljer, ja den lille røde flasken man får kjøpt i dagligvare butikkene. Den må dere ikke så mye som åpne korka på i hus med papegøyer. Men rense serien og balsam serien til IKEA vet jeg er snill.

  Så vil jeg nevne at det og ha en lighter eller fyrstikk eske liggende og friste også kan medføre skade da svovel tuppene på fyrstikkene ikke er bra (og det er jo de som ofte blir nibbla på) Og de større fuglene klarer trykke på lighteren slik at de får gassen rett i nesa.
  Noen blyanter inneholder fremdeles «bly» så ikke stol på at dette bare var før i tia, med mindre du vet at dine IKKE gjør det.

  Bly kan også finnes i maling, og noen fugler elsker jo og sitte og chippe av maling på gjenstander de utforsker. Spesielt eldre kjeramikk ble brent med en maling som inneholdt mye bly. Bare det og servere mat i disse kan skape ubehag, så vit hva du bruker av glasserte kjeramikk krus til evn. for kopper eller fugle bad.

  Samme matforgiftningen kan man få (ja vi også) av og la mat rester stå igjen i gryter til neste dag (om det er feil gryter) Ja dere vet stål gryter og metall gryter…… De gamle Høyang grytene som blir matte med årene f.eks. De skal man ta maten ut av og over i oppbevarings bokser.
  Spesielt potet og ris for en eller annen grunn (sikkert pasta også da)

  Og boksmat skal ALDRI stå i boksen mere enn max 2 timer etter at den er åpnet. Da kan det samme skje. Så ikke sett tilbake boksen med bønner eller mais i kjøleskapet og tenk at de kan få resten i morgen !

  #88966

  @trine-lise wrote:

  Så mye fin info!! blir litt svett over alt vi må passe på med papegøyene våres 😯 😯 😯 Så det var nyttig… det er nok ting jeg ikke har tenkt på!! Flink du 😀 Thanks!

  Er jo ikke meningen og skape hysteri, og skjønner man kan bli svett av alt dette, men når man først vet det så blir alt bare en rutine sak og når man er bevist på disse tingene så går det helt automatikk i alt man kjøper inn eller ikke o.s.v Hva man gjemmer igjen etter og ha hatt det fram, og hva som bare kan stå framme.

  Av erfaring lærer man heldigvis, så man setter ikke fra seg oppvaskmaskin pulver esken på kjøkken benken, eller lar zalo flasken stå i ved vasken (om man 1 gang har erfart at fuglen man har finner dette intresant) Men saken er ofte den at man vet aldri når den dagen kanskje kommer at fuglen din fikk det for seg og skulle utforske den flaske tuten eller sjekke hva som var inni den esken, så da er uhellet fort ute desverre.

  Derfor blir det mye her nå, men jeg mener at dette er ting det kan være verdt og bare vite 🙂 Så handler man klokere deretter «kanskje»
  Vet man det IKKE så kommer man jo heller da ikke på og ta hensyn til det…….sånn er det bare 🙂

  Men hyggelig og høre at dere finner det intresant.

Viser 15 innlegg - 1 til 15 (av totalt 54)

Du må være innlogget for å svare på dette emnet.

Hopp til verktøylinje