Jobbe for maten

Hjem Forumet Papegøyer Helse trivsel og kosthold Jobbe for maten

Dette emnet inneholder 9 svar, har 8 deltakere og ble sist oppdatert av  Tomato 5 år, 9 måneder siden.

Viser 10 innlegg - 1 til 10 (av totalt 10)
 • Forfatter
  Innlegg
 • #8746

  Fugler i det fri bruker så mye tid på å finne mat, og jobbe for den. Mens i fangenskap får de ofte maten i ei skål og ferdig med det. Dette er sikkert tatt opp før her inne, men et så viktig emne syns jeg vi kan skrive om igjen 🙂

  Fugler i fangenskap trenger jo ikke jobbe for noe, og da kjeder de seg lett.

  Så dette skal være en tråd der vi kommer med tips til å berike hverdagen til våre fjærkledde venner. Jeg har mange tips, så kan begynne med ting jeg lager til mine.

  Boks.

  Ta en liten boks og fyll den med papirstrimler og legg oppi nøtter, pellets etc. Og heng den opp med et lite tau i buret. Enkel men moro. Man kan også pakke det inn i gråpapir feks.

  Ball.

  Da tenker jeg på slik :

  Knytt et tau og stapp inn ting som feks sukkererter, eplebiter, ja alt som kan passe. Og heng opp. Pass på at det er mat som stikker litt ut slik fuglen får tak i maten.
  Man kan også kjøpe slike : og putte godt inni , da må fuglen tygge seg gjennom for å komme til det. De har pakker med flere slike oppi på feks Ikea.

  Trekloss.

  Ta en trekloss (ubehandlet) og drill hull halveis gjennom. Lag et hull helt igjennom på toppen så man kan feste tau/kjetting og henge opp i buret. Putt inn nøtter feks.Denne er litt vanskeligere enn de over siden de må jobbe en del for å få ut nøttene.

  Pappkopper.

  Ta to pappkopper, lag et hull i bunnen av hver kopp. Tre et tau igjennom begge, slik de står med toppen mot hverandre og heng opp. Da kan man legge mat oppi, men de må dra eller bite og gnage for å komme til maten.

  Man kan også ta dorullhylser og henge opp, da lager man et hull på midten for oppheng og stapper inn ting i sidene, lurt å ta papirstrimler inn først så ikke maten bare ramler ut. En annen måte er slike bokser man får feks hamburgere i, sånne hvite om man får tak på dem. Ja og eggekartonger.

  Ja det var en begynnelse på tråden ialfall, så må dere bare fylle på med ideer 🙂

  #127391

  Pappkopper kan hanges opp ned med en matbit i bunnen som peker opp. 😉

  #127392

  svenlb2606
  Deltaker

  Jeg har en «pen» bøtte i stua. I den samler jeg alle små og mellomstore pappesker, eggkartonger o.l. som blir tomme i løpet av uka. Disse bruker jeg til forundringspakker med frukt og nøtter inni. Det er veldig praktisk og effektivt i en hektisk hverdag. Alt man trenger i tillegg er en rull med ubehandlet hyssing, en saks og 15 minutter hver dag. En annen variant er saftige grener som man driller hull i og «banker» inn solsikkefrø i. Kongler er også glimrende. Man gir dem et raskt, steriliserende oppkok i vann, tørker dem litt, smører på litt peanøttsmør slik at andre frø henger fast i sprekkene. Man kan også stappe frø inn i myk frukt. To halve kokosnøttskall som henger mot hverandre eller i hverandre i hyssing kan fint bli en leke med god mat. En annen enkel matleke er en stor kasse eller bøtte som henges opp i høyden. I denne putter man mange ting, noen av dem med mat, slik at papegøyene må grave og rote lenge for å finne alt. Noe så enkelt som et stykke papir krøllet til en hard ball med litt mat innerst fungerer supert. Hvis man bløter papiret før pakking blir det mer som et skall. Ypperlig å legge en stor nøtt innerst. Det ligner da på en del frukter fra naturen i oppbygging. Hvis man virkelig tenker etter og ser hvor billig det går an å få til noe bra for papegøyene får man kanskje mer motivasjon til å holde på? Pengene man sparer kan kanskje heller brukes på å skaffe skikkelig god mat eller større plass for papegøyen. (Ca fem mellomstore akrylleker koster det samme som 25 meter med netting, som kunne bli til et flott bur!). laugh:gif

  #127393

  Dette var helt genialt. Skal definitivt prøve noen av disse metodene!
  Gammel tråd, men kanskje en idè å ta den opp igjen slik at flere får lest? Gode tips for å stimulere fugler som kjeder seg dagen lang.

  #127394

  Er ikke så gammel tråd, lagde den for litt over ei uke siden 🙂 og gjorde den prioritert så den alltid ligger øverst her på siden.

  #127395

  Kan jo legge til ein Ide’ her for dei som kanskje har fugler som ikkje er så glad i leker. Eg har Amigo, conure, som overhode ikkje leker, men det som er supert og det einaste han leker med er ferske greiner som tre med blader på. Niko, pionus, veldig leken, han og elsker tre’et med blader på. Har du strips, kan du lett henge opp frukt og grønt rundt om i enten ei grein, eller eit tre som du henger inni eller utfor buret. Utrulig så mykje tid som går i å bite på greiner, klippe ned blad og leite etter frukt og grønt rundt om i tre’et. Det er jo litt naturlig også. Litt seigare frukt og grønt kan du også tre innpå greinene, fungerer like greit 🙂

  Og så kan eg jo legge til at eg skjønner veldig godt grønnfargen til fugler når eg får sjå dei henge fra ei slik grein! 🙂 Bare husk å vaske godt på forhånd, og ta den finaste greina 🙂

  #127396

  svenlb2606
  Deltaker

  Hva med mange tynne kvister, ca 40 cm lange, som pakkes tett rundt en frukt slik at papegøyen må tygge seg inn i midten? Man surrer hyssing i begge endene av kvistbunten. Den kan henges hvor som helst. Tynne bjørkegreiner er ekstra seige og gode og kan flettes og tvinnes bra, med grønne blader eller knopper blir det flott leketøy.

  Enkelte busker, husker ikke hva de heter, men de har en utrolig fin bark som er skikkelig saftig på innsiden når man skreller den av. Det går lett å dra av lange trevler. Disse kan også buntes og fungere som gnagetøy for mindre papegøyer.

  Har ellers lyst til å høre med en kjeramiker om det å lage små knuselige kuler med noe kult inni (som kan sees gjennom ferdige hull, omtrent som i en innebandyball) for araer. Jeg har tilgang til en brenneovn – må selvsagt sjekke gift m.m. først. Papegøyer er jo ofte interessert i leire. (PS: myten om giftrensing av magen vha leire i Tambopata, Peru, er avkreftet av forskere der. Det er sodium folkens! Sodium!)

  #127397

  Kjøpte flere slike idag og Golly var redd for dem i starten. Men etter ti minutter så jobba han i vei med å finne nøtta inni. Ikke noe innvikla akuratt da de er lette å bite i stykker, men de syns det er veldig moro 🙂

  #127398

  Superduper tråd 🙂 ! Jaco er en shredder og plukker, altså ikke fjør, men aviser og bobleplast,(å smelle bobler er knall bokstavelig talt) .. emballasje mat og i det hele tatt alt som kan plukkes og hives rundt.. en pakke med bomull kan plukkes leeenge..den kan jo kamufleres i en rottingkule, kurv, eske, dorull eller noe da. Akkurat her bare for å teste muligheten og interessen, rett fra posen.. enkel men åpenbart interessant for Jaco..

  #127399

  Er en blitt litt hønemor og «pappis» i huet…når en har begynt å handle f.eks. eggekartonger etter hvilken størrelse som passer best som leketøy for papegøya si? 😳 🙄

  Handla forøvrig inn endel uknekte nøtter til jul.
  Jeg knekker kun en liten sprekk…og Bella elsker å åpne resten og finne «overraskelsen» inni. 🙂

Viser 10 innlegg - 1 til 10 (av totalt 10)

Du må være innlogget for å svare på dette emnet.

Hopp til verktøylinje