Kakadue

Kakaduene er kjent for å være kosene, lekne og, glemte jeg, nydelige. Disse borrelåsfuglene vil være med deg.

Bildert_770

Men! Det er alltid et men – disse gøyene er spesielle, og hvorfor det er slik tror jeg egentlig ingen kan svare på. De er mye mer følsomme og utforutsigbare enn andre arter. De har lett for å bli selvskadere hvis de ikke får nok oppmerksomhet på grunn av at de knyter seg så lett til et menneske, som de tar som sin partner. Hannkakaduen er den verste i dette tilfelle, fordi de kan begynne og forsvare sin make..

Og i tillegg kan de bli sjalu.

De er territoriale. Og kan velge seg en plass ingen andre enn dens partner får lov til å røre. Det er vanskelig å få disse kakaduene til å leve i en flokk, altså med eier, kakaduen og flere, men det er ikke umulig. Selv har vi klart det med vår lille ”engel”. Ja ikke glem gåseøynene, for han er også en liten ramp.

Nevnte jeg skrikingen?  Nei, men dette er altså noe som ligger i naturen til kakaduer, og som ofte kan forekomme. Det er spesielt rundt 1 time på morningen og 1 time på kveldingen at kan det komme skrikeperioder. Hvorfor? Fordi det er instinkt. Vi tar ikke all instinkt fra dem ved å ha dem i fangenskap. Jeg sier ikke at med tiden kommer de til å forandre seg, men instinkt er noe som sitter dypt, det samme gjelder oss mennesker.

Mat

Bildert_471

Også er det mat da, hva skal de spise og ikke spise. Nei de skal ikke ha frø. Frø ligger ikke i deres naturlige diett og kan skape problemer for dem. En papegøyeblanding inneholder ikke alt en kakadue trenger, og er derfor ikke optimal å bruke og kan føre til adferdsproblemer til fuglen på grunn av at de selv føler de mangler noe i kroppen. Rett mat og rett hold av kakaduen er et must. Selv bruker jeg Harrison`s Bird Foods, litt frukt og rent vann hver dag. Og kakaduen min er kjempefornøyd. Jeg gir han litt frø på lørdager som en lørdagskos. Tropiske nøtter kan de også spise, helst økologiske – og de må være usaltede. Du kan også koke til dem – kjøpe frossen grønsaksblanding, koke og gi til kakaduen din.

Pudderet

Kakaduen er en puddergøye. Noen gang lurt på hvorfor de holder seg så hvite? Det er fordi de skiller ut et pudder i underdunen som holder dem slik. Du kan se det godt hvis de har et rent nebb og begynner og stelle seg. Man ser godt at pudderet har festet seg på nebbet til kakaduen. Så ja – det vil da si at disse støver. Og ganske så mye også. De feller fjær, roter og koser seg.

feather1

Her ser du en pudderdunfjær og er det som produserer mye av støvet fra Kakaduer. Disse «puffballene» er større enn det som er vist her, og er en perfekt symmetrisk sfære når de svever. Det er noe kappelignende som dekker disse puffballene som bryter ut (for å tillate fjær å dukke opp), som ser ut som talkum og er nesten umulig å kontrollere.
Bading av fuglen er lite hjelp og faktisk kan gjøre skade dersom gjort overdrevet. Så en kakadue er ikke rette papegøye hvis man har allergi.

Det blir mye negativt å si om disse skapningene,  Jeg har med tiden skjønt at disse nydelige papegøyene skulle aldri vært tatt til fangenskap, fordi vi kan på en måte ikke gi dem det de trenger. De trenger oss så å si hele dagen. Men ser man bort i fra alt det negative, tar seg tid til å jobbe med alt og virkelig går inn for at dette vil man, får man en venn for livet. En gøye som setter pris på deg og du på den.

De er herlige, hengivende, kosete (ja – «sitte i armkroken i flere timer»-kosen). De er nydelige, og det er ikke noe rart man hører folk at forelsker seg i disse, for de er praktfulle å se på. De nydelige svarte øynene!

Bildert101

Kakaduen i hus

Dette er generelle fakta jeg selv har skrevet ned. Jeg tenkte nå å fortelle hvordan det er for oss å ha Kakadue i hus. For det første måtte jeg ut med nærmere 10.000 for et ordentlig bur til denne karen min. Leker handler vi veldig mye av, da hans ødleggende nebb ikke lar seg stoppe så lett. Jeg har sett på ham når han klyvde en bruskork. Det er hard plast og han delte den i to på midten. Kraftige saker.

Når kakaduen kom i hus hoss oss, var det bare velstand, helt til han ble varm i trøya og begynte å bite alle rundt oss. «Oss» er da meg og Kikko. Jeg ble i hans øyne partneren hans. Og da skulle jo ikke mange få komme nærme oss. Jeg la foten min på en venninne og det var nok til at han fløy i ansiktet på henne. Etter 6 månder med trening har dette kun-en-person-synet hans begynt å forsvinne, og nå godtar han alle. Alle i familien kan nå få kose med ham. Men – han blir litt sinna når det kommer nye inni hus. Det går fort over bare de ikke viser han at de bryr seg om den adferden

Kikko_194

Ja hva ellers skal man skrive? Han spiser, roter å skiter  Ja sånn er det å ha kakadue! Kakaduer er noen veldig støvete gøyer, og for de som har allergi er nok dette forferdelig. Det er et talkumlignende støv i underdunen på de. Og jeg kan love dere vår fine, gode og SVARTE sofa blir den fine, gode og HVITE sofaen etter at Kikko har vært i den. Kikko er i våre øyne til tider en ramp og noen ganger en liten engel.

Jeg håper noen av dere ble et hode klokere på disse kakaduene, for jeg sliter litt enda.

Marikikko

This entry was posted in Artsomtaler, Fra brukerne.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*