Madagaskar Dvergpapegøye

Madagaskar Dvergpapegøye. (African lovebird)
Agapornis canus canus.
Artsopprinnelsen til denne sjarmerende lille gråhodete dvergpapegøyen er isolert til det nordlige området av Madagaskar øya,  på østsiden for Mozambique i sørøst Afrika.
Slekt: Agapornis
Art:canus.
Størrelse: Voksen fugl, 14 cm. (5,5 cm)
25-28 g. (o,8 til 1,0 tommer)
Art og nominell underart inkluderer to; A.c.canus og A.c. ablectanea.
uten navn
Fargebeskrivelse av voksne individer:  
A.c.canus hann; lysegrått hode, nakke og bryst. Svartlig undervinge, grønn hale, gul-grønn buk hvorav øvre del er mørkere gul-grønn. Nebbet er grå-hvitt. Øynene mørkebrune.
Hunnen har grønt hode, nakke og bryst. Undervingen er grønn.
Hos A.c.ablectanea,: har begge de voksne individene  generellt en dypere blå-grønn fjørdrakt, med mindre gul-grønt. Hannens hode og bryst er dypere og mer lilla-grått.
Ungene av A.c.canus, som de voksne, men hannens grålige hode er mer stenket i grønt. Nebbet er gult med sort ved basen.
Karakteristisk lyd er  noe skingrende metallisk  under flyging og ved skumringen, like før ro for natten og søvn. De har også en fin stillferdig pludring og småsnakking. Ved plutselig skrekk gir de fra seg høye brudte fløyt.

En sjarmerende og rolig fugl, likevel aktiv og leken når den lever under optimale forhold. Den er i utgangspunktet sjenert av natur og blir tam svært gradvis. Dette gir en unik mulighet til et meget intimt forhold med mennesker , det kreves oppmerksomhet og vedvarende tålmodig aktivitet fra menneskets side å temme , og bli venn med denne lille fuglen. De kan leve i 10-20 år, og bør absolutt ha et rommelig bur eller liten volier på min.1,2m.
Det anbefales ikke å holde disse fuglene sammen med andre fugler. 
De har et sterkt behov for å bruke nebbet, tygge, shredde, osv, og trenger masser av gode bite leker. Av leker anbefales først og fremst trygge treleker, rengjorte greiner av bjørk, syrin, rogn, furu, gran m.m. kokte kongler, vegetabilsk garvet skinn og lær,  og rikelig med bademuligheter.
Redekassen bør være 15,2×15,2×15,2 cm.

Føde;
Smått for, og frøaktig, evt. Pellets. For de aller minste papegøye artene. Av frø, kanari, hirse, havre, og små mengder hampefrø dersom de lever i kjølige volterer.  
Masser av frukt; epler og annet fruktig. Gjerne grønt  som Swiss Chard, (bladbete, bladgrønt) grønne salater, sow thistle, (purketistel) løvetann, chickweed, (Vassarve, hønsegras, fuglegras) willow rakler,(hvitpil rakler) spray hirse. (spiret hirse) Oppforingsfor  med hardkokt eggeplomme. Fullkorns brød, gulrot, pinjekjerner (heller enn ost, da  melkeprodukter inneholder ufordøyelige stoffer for papegøyer, hvilket fører til langsom forgiftning av nyrer og lever)
Mattyper og grønnsaker som kan kokes og moses ved hekking og til ungfugler. 
Pellets anbefales også, gjerne av merket Harrison.
http://www.dyrlegebutikken.no/categories/fugl-harrisons-bird-foods
http://www.vestfroimpexp.no/shop/
Unger er flygedyktige v.6 ukers alder.
Link ;
http://www.africanlovebirdsociety.com/

Kilde; Parrot Encuclopedia.

 

This entry was posted in Artsomtaler, Fra brukerne.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*