Praktrosella

Artikkel er oversatt med tillatelse av webmaster 
Sibylle Faye, http://www.avianweb.com

Bilde

Praktrosella: Platycercus eximius excimius
Engelsk: Eastern Rosella, Common Rosella og Bundullock
Subarter: ceciliae, eximius, diemenesis
Gjennomsnitts levealder er 16 år.


Parakitten Praktrosella er hjemmehørende i det sørøstlige Australia og Tasmania. Den har også spredning til New Zealand.
Som alle rosellaer er denne en slående vakker og reltivt stillferdig volier-okupant. Den har også blitt en populær stuefugl, men viser seg ofte vanskelig å få fullstendig håndtam da den har en noe sky natur.

Beskrivelse:
Hode, øvre bryst og undergumpen er rød, hvite kinn, underbryst gult til gulorange som blir gulgrønnt nedover buken blågrønnt ned til kloakken og på bena. Nedre del av ryggfjørene og overgumpen er klargrønn. Fra gumpen og nedover midtre stjert er dypgrønn og dypblå mot tuppene, dypblått utmot sidefjørene på stjerten og blekblå underside
Innerste vingedekkfjør er sorte og med gulgrønn tupp, ytterste vingedekkfjør mot de lengste flygefjørene er blekblå, oversiden og helt ut på de lengste flygefjørene er sort med en svak gulig skjær i fremre kant. Undersiden av dekk og flygefjørener er blå.
Mørkebrune øyne. Hunnen er noe mindre enn hannen,har en blekere mer spettet rødfarge, blekere grønt og en noe hvitlig underving-stripe. Som oftest mindre og tettere form på nebb. Unge fugler er lik hunnen men får full utfarging ved ca.18mndrs alder. 30cm. lengde.

Mat:
Rosellaens opprinnelige føde i stue og volierhold er frø, frukt og grønnsaker men da den har en glupende apetitt bør den konverteres til pellets for å unngå overspising og feilernæring pga.utvelgelse av ensidige frøsorter i kosten. Den vil gjerne ha noe proteiner i kosten, ved hekking kan de gjerne få eggfor, litt insekter slik som melormer, nøtter,brød, og mineraler.

Rosellaen er lett å få i hekk, er normalt en robust fugl som tåler lave temperaturer,men må ha trekkfrie, tørre og gode innemuligheter.
Hekkesesongen begynner som regel i mars eller april, i Australia fra september og varer ut januar.
De foretrekker hule trær høyt over bakken, kasse i volierhold. Kassen eller treet blir foret med treflismaterialer og torv.
Hun legger opp til 5-6 egg, som hun ruger på i ca 21 dager. I rugeperioden blir hun matet av maken sin. Det anbefales at hekkende par får ha en volierinnhegning alene, og det bør unngåes å ha to hekkende par i umiddelbar nærhet til hverandre da de lett kan bli aggresive.

artikkel slutt________

Egne erfaringer med Rubi som stuefugl, han er en svært våken, litt sky fugl som ikke har latt seg temme eller handtere, men trives meget godt med mye frihet og mye plass. 
Han har en fortryllende morsom pludring, men blir han sint, opprørt, eller skremt, kan han knattre høyt og skarpt og kalle skingrende høyt og monotont. Rubi pludrer for det meste svært sjarmerende og blidt, han vil gjerne være med der det skjer og er ofte i nærheten, han er en fugl jeg tror ville være ypperlig å trene masse triks med, men der er det mine skills som trener som desverre begrenser.

Personlig synes jeg det er forståelig, men trist at rosellaen er så populær å holde i bur eller volier, jeg mener det er en svært livlig og intelligent fugl, en utpreget flyger som virkelig har behov for sin frihet. 
Bilde


Bilde

This entry was posted in Artsomtaler, Fra brukerne.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*