Amazon papegøyer

Hjem Forumet Papegøyer Arter Amazon papegøyer

Viser 1 innlegg (av totalt 1)
 • Forfatter
  Innlegg
 • #4047

  Det finnes nærmere 30 arter av amazon papegøyen, fra den minste hvitpannete amazonen(amazona albifrons albiforns) til den største og sjeldne imperial amazonen (Amazona imperialis)


  Bilde over er av Amigo,min avdøde og dypt savna hvitpanna amazon

  Opprinnelse

  De kommer fra sør amerika,der de lever i store flokker,de lever i forkjellige habitater alt fra regnskog til tørre savanner.Amazoner lever i 40 år og oppover, alt etter hvilken art det er.Det er kun to av artene man kan se ytre kjønnsforskjeller på, det er amazona albifrons og amazona xantholora ,de andre artene må man DNA teste.

  Adferd

  Amazonene er veldig utadvente papegøyer, nysgjerrige og lekne. Får man en håndoppmatet unge blir den veldig knytta til eierne sine. Amazonene er ikke en typisk enmannsfugl, så de passer godt inn i en familie. Som med alle papegøyer, så er amazonene flokkdyr, de er veldig sosiale vesner som ikke trives å stå alene i lang tid av ganga. Så har man en travel hverdag vil det beste være å skaffe seg to. Har man kun en er det viktig å inkludere fuglen i familien, la den være med i det daglige livet. De er veldig intelligente fugler og liker å lære. De kan bli flinke til å lære triks, bare man er tålmodig nok. Selv om de er intelligente, har de ikke verdens beste konsentrasjonsevne, så her er tålmodighet viktig.

  Skriking,ja amazoner er ikke kjent for å være stille og beskjedne,heller tvert om.Mener ikke med dette at alle amazoner bare står å skriker,det gjør de sjeldent om man tar godt vare på dem,men de kan like å rope og skrike av hjertens lyst spesielt om morgenen og om kvelden,men det pleier ikke vare lange stunda hos de fleste,og er helt naturlig at de gjør det,er også disse tidene de er mest høylydte ute i det fri.

  De kan også bli riktig gode til å prate, dette kommer også an på hva slags art det er, flere av de største amazonene som dobbelgulhoda blåpanna og gulnakket blir vel regna til de beste praterne ,men husk at også de tre nevnte artene kalles for *The hot three* siden de kan bli voldsomt aggressive på vårparten da spesielt hannene.Så tenk nøye igjennom før du anskaffer deg en av de tre.,men de aller fleste amazoner store som små lærer seg noen ord.Amazoner er og godt kjent for å være en av de flinkeste papegøyene til lære å synge.

  De aller fleste amazoner elsker å bade, la dem få bade i hvert fall 2-3 ganger i uka så de blir skikkelig gjennomvåte.Du kan bruke en sprayflaske og gi dem en liten dusj med hver morgen, så holder fjærdrakta seg fin. Husk at det er veldig tørt i lufta her, i forhold til hvor dem kommer fra, så det å bade er viktig for hud og fjær.. I naturen henger amazonene i beina fra greiner med utslåtte vinger når det regner,for å få best utnyttelse av regnet,så et tips kan være å la den ha noe å klatre/henge i når man dusjer dem.

  Foring

  Et variert og sundt kosthold er veldig viktig for å ha en frisk og fornøyd fugl. Det beste er å venne fuglen til pellets, da pellets inneholder alt hva en fugl trenger. Dette får man kjøpt hos zoo forhandlere, og hos noen dyreklinikker. En frøblanding beregna på papegøyer kan de også få utenom, men det bør ikke være hovedforet. Ellers frukt og grønt viktig å gi daglig. Amazoner pleier ikke å være kresne fugler, så her kan det meste gis. De er også veldig glad i nøtter, men husk å gi dem usaltet.Husk at amazoner legger lett på seg,så man må passe på hva man gir dem..

  Bur og Utstyr

  Når det kommer til bur, så sier jeg alltid jo større jo bedre! Det kommer jo veldig an på hva slags amazon art man har, om man har en eller flere,liten eller stor.

  Husk og at de aller fleste amazoner er ganske teritorielle,og vil ikke alltid like å dele sitt bur og sine leker med en anna fugl,så skal man ha to amazoner,må man belage seg på å kanskje måtte ha to store bur i stua.

  Man må også innrede buret med leker,amazoner har kraftige nebb som enkelt kan ødelegge lekene,så man må være villig til å punge ut en god del penger på leker,men man kan fint også lage leker selv til dem,om det er laget av trygge ting.De kan og bruke sine kraftige nebb på ting man ikke ønsker,som møbler osv.Så aldri la fuglene være løse i stua uten oppsyn,da kan du fort få en ubehagelig overraskelse eller tre.

  Sykdommer

  Amazoner kan jo få papegøyesyken,noen får a vitamin mangler.Men ut fra hva jeg har lest så er amazonene hardføre fugler som sjelden blir syke.Det verste problemet er nok overvekt,de er jo så matglade og mange eiere gir dem hva dem vil ha,så dette må man passe på.For overvektige fugler kan lett utvikle sykdommer.

  Egne erfaringer

  Jeg har ikke amazon nå,men har hatt.Jeg har vel litt blanda følelser da hehe,er utrolig herlige morsomme fugler.Og en av mine favoritter i fugleverden med sin nydelige grønne farge og sin artige væremåte.Men de er krevende,jeg selv vil ikke anbefale en amazon til noen som aldri før har vært borti fugler før.For amazoner liker å bruke stemmen,de er ofte og en del nappete og bitete.Så man må være streng,hvis ikke tar de fort over hele huset.
  Det verste er jo at noen av de største artene,da spesielt hannene blir ekstremt aggressive visse tider på året ,og da er de virkelig ikke koselige å dele hus med.¨
  Men alt i alt syns jeg de er herlige morsomme fugler,og jeg er veldig glad i amazonene

  Her har jeg bare skrevet generelt om amazoner,men hvis noen vil skrive spesielt om sin amazon art,må dere gjerne det 😀

Viser 1 innlegg (av totalt 1)
 • Du må være innlogget for å svare på dette emnet.