Caique, sorthodet hvitbukspapegøye

Hjem Forumet Papegøyer Arter Caique, sorthodet hvitbukspapegøye

Viser 1 innlegg (av totalt 1)
 • Forfatter
  Innlegg
 • #4058

  Caique, sorthodet hvitbukspapegøye (Pionites melanocephalus)

  Caiquen er en av to arter i pionites-familien; sorthodet hvitbukspapegøye og rusthodet hvitbukspapegøye. Den sorthodede hvitbukspapegøyen har sort hode, gul-oransj hals, hvit buk, grønne fjær på rygg og stjert, blå-sorte flyvefjær og gul-oransje bukser. Nebbet og føttene er grå-sorte. Den rusthodede har oransje hode og lyst nebb og føtter, men ellers er fuglene ganske like.

  Det finnes litt fargevariasjoner, bl.a. på buksene. De unge individene har gule spetter på de hvite fjærene og grønne spetter på de gule, men disse forsvinner når fuglen blir voksen. Øynene er sorte med en tynn, rødbrun ring på iris som også blir mer framtredende hos voksne individer. Det er ikke mulig å kjønnsbestemme caiquen på fjærdrakten.

  Navningen er litt forvirrende på disse to. Den rusthodede caiquen blir kalt «white-bellied parrot» på engelsk, og den sorthodede «black-headed parrot».

  Caiquen har kort stjert, en butt og tett kroppsform, og er en av de medium/små papegøyene. De blir ca. 23 cm. lange og veier mellom 130-170 gram. De blir kjønnsmodne ved 3 års alder, og forventet levetid er ca. 40 år.

  Opprinnelse
  Caiquen lever vilt i Sør-Amerika, og finnes parvis, eller i små, støyende flokker i tretoppene. De er utmerkede klatrere, og foretrekker å hoppe/klatre dit de skal framfor å fly. De har en butt og tett kroppsform, og er muskuløse, aktive og sterke fugler. De har hengslet overnebb for å lette klatringen.

  Adferd
  Caiquen er en temperamentsfull og morsom fugl. Jeg har lest meg fram til at to caiquer ofte braker sammen i heftige brytekamper. De er veldig kosete, intelligente og lekne. Caiquen blir kalt for «klovnepapgøyen» fordi den klovner mye, leker på ett bein, hengende i burtaket eller liggende på ryggen.

  De har en sterk flokkmentalitet og vil være med på alt man gjør. De er sta og egne, og deler ikke så gjerne med seg, hverken mat eller leker. De kan med hell holdes sammen med større fugler, men ikke så lett sammen med mindre.

  De har en bløt og fløytende stemme, men kan (visstnok) skrike ganske gjennomtrengende. De er ikke kjent for sin evne til å prate, men kan fint lære noen ord, korte setninger og å etterligne andre lyder.

  Det sies at caiquen er svært glad i vann og bading, men det er (foreløpig) ikke tilfelle med min.

  Foring
  Siden caiquen er en aktiv fugl, er de ikke så utsatt for overvekt som andre papegøyer. Anbefalt fôr er pellets (papegøye-størrelse, ikke parakitt), frøblanding, frukt og grønnsaker som supplement. Ungfugler bør også få eggefor og vitamintilskudd. De kan også få ris, pasta, brød, kylling og annen menneskemat som ikke er for salt eller søt. Avocado er giftig og må ikke gis. I naturen spiser de frukt, frø og et og annet insekt.

  Bur og utstyr
  Som med andre papegøyer gjelder regelen om at man bør investere i et så stort bur som overhodet mulig. Det bør inneholde naturgrener til gnaging og trimming av føtter, og forskjellige typer leker som stimulerer både til aktivitet og mental utfoldelse. Klatremuligheter er viktig, siden dette er den naturlige atferden i det fri. Caiquen liker å bo i hus, men sover også gjerne på pinne. Min har et marsvinhus i bunnen av buret som brukes flittig – både som soverom om natten og som lekerom om dagen. Minimumsstørrelse i bur til caique har jeg sett oppgitt til ca. en kubikkmeter.

  Sykdommer
  Caiquen er en hardfør liten fugl, og er ikke spesielt sykdomsutsatt. Men de er (som andre papegøyer) utsatt ved store temperatursvigninger og trekk. De er også utsatt for skader ved sin store utforskertrang.

  Egne erfaringer
  Nå er jeg en fersk caique-eier, så erfaringene mine er begrenset. Men så langt lever Pippen (stort sett) opp til det som fortelles om arten. Pippen er et lite frimerke, som elsker å klatre, tygge og bryte med tørkerullholderen. Pippen er også veldig kosete, og veksler fra høy aktivitet til kos og en liten lur på et øyeblikk.

  Kilder:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Black-headed_Parrot
  http://en.wikipedia.org/wiki/Caiques
  http://www.fugleforum.dk/forum/index.php?autocom=ibwiki&cmd=article&id=59
  http://www.svarthuvadvitbukspapegoja.se/

  Skrevet av Camomilla

Viser 1 innlegg (av totalt 1)
 • Du må være innlogget for å svare på dette emnet.