Jako papegøye

Hjem Forumet Papegøyer Arter Jako papegøye

Viser 1 innlegg (av totalt 1)
 • Forfatter
  Innlegg
 • #4380

  Jakopapegøyen
  Av Rachel Bruun Vekseth – http://www.nebbete.net – forfatter av boken «Boken om tamme jakopapegøyer»

  Jakoene tilhører familien Psittacidae (ekte papegøyer), underfamilien Psittacinae, og stammen Psittacini, som består av afrotropiske papegøyer. Psittacinistammen inneholder i sin tur 3 genus (slekter), hvorav genuset Psittacus består av to underarter av jakopapegøyer. Hovedarten, eller nominatformen, er den rødhalede varianten. Derfor er det den som offisielt bærer navnet grå jakopapegøye i Norge. Den andre underarten er den brunhalede varianten, som offisielt heter timneh-jakopapegøye.

  Grå jako (Psittacus erithacus erithacus) lever i vill tilstand i Afrika, fra Gullkysten i vest til Kenya og Tanzania i øst. Den er normalt 33-36 cm lang, og veier vanligvis mellom 350 og 500 gram. Fjærdrakten er i varierende toner av grått, mørkere eller lysere alt etter opphavssted. Den er lysere grå på magen, og har klarrøde halefjær. Rundt øynene mangler det fjær, og der er huden hvit. Den grå jakoen har svart nebb og gråsvarte føtter, oftest med svarte klør. Voksne fugler har gulhvit iris og helrød stjert.

  Timneh-jakopapegøye (Psittacus erithacus timneh) lever i vill tilstand i Sør-Guinea, Sierra Leone, Liberia, og vest på Gullkysten. Timneh-jakoen er noe mindre enn den rødhalede varianten. Den er normalt ca 26-30 cm lang, og veier vanligvis 300-400 gram. Den har hornfarget overnebb, men spissen ser ut til å være dyppet i svart. Halefjærene har som regel brun- til gråaktig farge, selv om det også finnes timneh-jakoer med forholdsvis rød stjert. Timneh-jakoen har ofte en mørkere gråfarge enn nominatformen.

  De to underartene har like gode taleevner, og jakoen er berømt for sin evne til å sette ord i sammenheng. Men selv om de fleste i hvertfall lærer å si noen ord er det ikke alle jakoer som lærer å snakke. Fugler som har mye kontakt med flokken sin blir vanligvis de beste talerne. Dette kommer av at de kommuniserer med hverandre i det fri, og siden den tamme jakoens flokk består av mennesker er det naturlig at de vil snakke med oss også.

  Frem til femte – sjuende måned har unge jakoer brungrå iris, som deretter gradvis skifter til sin permanente farge i løpet av de neste to til tre år. Ungfugler har også mørkere halespiss frem til den første fjærfellingen, noe som vanligvis skjer fra ca 8 måneders alder.

  Fugler viser ingen ytre tegn på aldring, så når den første fjærfellingen er over og øynene har blitt lyse, er det umulig å fastslå alder på jakoen ut fra ytre visuelle tegn.

  Jakoen er en fantastisk selskapsfugl for den rette eieren. Den er følsom for stemninger og humør, og forholdet til papegøyen kan lett overgå alt du hadde drømt om. Den har et medium lydnivå, og holdes for å være den beste taleren blant papegøyer. I likhet med kakaduer har jakoer pudderdun. Dessverre avgir de av den grunn mye støv, så en jako er ikke nødvendigvis et godt valg for allergikere. Bad eller dusj, minimum en til to ganger ukentlig vil hjelpe en del, og er dessuten viktig for å opprettholde fuktigheten i hud og fjærdrakt.

  Jakoen er kjent for å være blant de smarteste papegøyeartene. I praksis betyr det at den vil kreve like mye oppmerksomhet og nye utfordringer dag etter dag, år etter år. Den er enormt sosial, og den liker å tilbringe tid med flokken sin. Likevel er den generelt mer selvstendig enn araer og kakaduer, og kan fint underholde seg selv på særlig hektiske dager. Dette betyr ikke at du kan overse fuglen, men at den en gang imellom tåler å få litt mindre oppmerksomhet.

  At jakoen er sosial må ikke misforståes som at den nødvendigvis liker å omgåes alle og enhver. Den kan være selektiv i sitt valg av omgangsvenner, så det er ingen selvfølge at fuglen oppretter et godt forhold til alle den møter. Det er nødvendig at jakoen får oppleve miljøforandringer og forskjellige mennesker fra den er ung, for å forebygge at den blir skeptisk som voksen. Jevnlig kontakt med flere personer er også vesentlig for å forebygge at jakoen blir en enmannsfugl, men dette kan skje selv om man har gjort alt riktig.

  Et optimalt fuglehold er viktig for alle arter, men siden jakoen er spesielt følsom er dette særlig viktig for dens mentale velvære. Det innebærer blant annet romslige boforhold, optimalt kosthold, interessant leketøy og nok kontakt med familien. Jakoer som kjeder seg eller er i mental eller fysisk ubalanse kan utvikle unormal adferd, som for eksempel fjærplukking.

  Buret til en enslig jako bør være minimum 100cm bredt, og ha en dybde og høyde som står i forhold. Det er viktigere at buret har god bredde enn voldsom høyde. Nye regler for burstørrelse er på trappene, og hvis det norske regelverket blir som det svenske må vi regne med en minimumsbredde på minst 120cm og en samlet boflate på 0,84 kvadratmeter. En utevoliere vil være et godt supplement sommerstid, for å gi fuglen frisk luft og sol på kroppen. Her bør trådtykkelsen minst være 1,75mm, og passende maskestørrelse er 25x25mm for fugler i jakostørrelse.

  Jakoer trenger mer energirik kost enn de fleste arter, så en kraftig pelletstype egner seg best som basiskost. Harrisons ”High Potency Coarce” eller Hagen Tropicans ”High Performance” er gode eksempler på fullverdig fôr til jako. Fortrinnsvis anbefales pellets som ikke er tilsatt kunstige konserverings- eller fargestoffer.

  Det er verd å merke seg at noen oppdrettere fremdeles selger unger som enda ikke spiser alle måltid selv. Argumentet er at ungen vil knytte seg lettere til deg når du mater den, og at håndoppmating er så enkelt at alle kan klare det. Disse holdningene er både avleggs og feilaktige, og vi vet i dag at de kan føre til store problemer både umiddelbart og senere i livet. Kjøp en unge som er ferdig avvent, den knytter seg like lett til deg når den spiser selv!

  Alle papegøyeunger bør få lære å fly. Det vil si at ungen kan lette, fly til et bestemt mål, og lande der den har tenkt. Flygeferdighetene gir ungen en balanse, trygghet og selvtillit som den tar med seg videre i livet, selv hvis den av en eller annen grunn skulle bli klippet senere. Hvis fuglen blir fratatt muligheten til å lære mens den er liten kan det resultere i problemadferd som fjærplukking og fobisk adferd på et senere tidspunkt.

  En håndoppmatet unge skal allerede være tam og tillitsfull ved overtakelsen.

  Prisen kan variere veldig, men regn med ca. kr. 10.000,- pluss/minus.

  Hvis du overveier å kjøpe en voksen jako bør du stille mange spørsmål, slik at du kan danne deg et bilde av om dette er riktig fugl for deg. Det vil jo være trist hvis den må selges igjen fordi du har tatt på deg en oppgave du ikke makter, og vi ser dessverre ofte at ”vandrepokaler” som flytter fra hjem til hjem suksessivt mister tillit til mennesker. Kjøp av en voksen papegøye kan bli det beste eller det verste kjøpet i ditt liv, og selv om mye kommer an på kjemi så kommer du langt med tålmodighet, omsorg og trening.

Viser 1 innlegg (av totalt 1)
 • Du må være innlogget for å svare på dette emnet.