Speilrefleks- hvilket skal man velge?

Hjem Forumet Annet SnikkSnakk Speilrefleks- hvilket skal man velge?

Viser 15 innlegg - 1 til 15 (av totalt 20)
 • Forfatter
  Innlegg
 • #8713
  Anonym

  Etter å ha sett så mange fine bilder av fugler her på forumet er jeg blitt inspirert til å kjøpe speilrefleks. MEN, jeg kan ingen ting om det temaet. Så derfor spør jeg her, siden det er tydelig at det er flere her som er drevene speilrefleksbrukere.

  Hva slags kamera er det dere har? Hva vil dere anbefale?

  Primert vil jeg ha et kamera som kan ta gode bilder av fugl, også i fart. Ellers er jeg veldig glad i å ta nærbilder av blomster og landskapsbilder. Det blir mitt første speilrefleks kamera, men jeg er ikke interessert i et «nebegynner kamera» da jeg jo vil lære noe nytt også. Prisklasse er ikke så viktig (jeg tenkte å kjøpe brukt på finn.no).

  Har hørt at Canon eos er et godt valg, men det er å ekstremt mange modeller, både nye og gamle! Samme gjelder jo innenfor alle de andre merkene…

  Så derfor fisker jeg litt etter tips og råd her. 😉
  Håper noen kan hjelpe meg litt.

  #126851
  DagH
  Deltaker

  Som regel vil en nikonbruker anbefale nikon og en canonbruker anbefale canon. Det jeg derimot vil anbefale er å prøveholde kamera før kjøp. Om du får et kamera som er vondt å holde i, så vil det ofte ikke bli brukt så mye som ønsket 🙂

  #126852

  Et fint nybegynner kamera er vel ( om du ønsker Canon ) Canon Eos 1000d eller 1100D. Med standarobjektivet. Selv har jeg et kamera fra Canon over nybegynnernivået og er superfornøyd!

  En ting som jeg har lært og fått med meg, er at kamerahuset ikke har alt å si. Objektivet er minst akkuratt like viktig. Så ikke noe vits i å kjøpe det dyreste kamerahuset man finner, forså å velge det billigste objektivet.

  #126853

  Takk for råd! Hvilket er det du har da, Erik? Som sagt vil gjerne ha ett over nybegynner nivå. Er jo mye du kan stille inn på kamerahuset også…

  sendt fra mobil

  #126854

  @erikm3103 wrote:

  En ting som jeg har lært og fått med meg, er at kamerahuset ikke har alt å si. Objektivet er minst akkuratt like viktig. Så ikke noe vits i å kjøpe det dyreste kamerahuset man finner, forså å velge det billigste objektivet.

  Der traff du spikeren på hodet!

  Har selv et 60D, men har hatt flere forskjellige gjennom åra. Hva du velger at Canon eller Nikon går i grunn litt for det samme, men jeg vil råde deg til å kjøpe det samme som eventuell familie og kanskje nære venner har om du kjenner noen som har speglrefleks! Objektiver (altså det de fleste kaller linser, selv om det er feil) passer nemlig bare til det merket de er laget for, og kanskje du kan låne et objektiv av noen en gang? Jeg kjøpte Canon fordi min far hadde et, og gjorde veldig lurt i det.

  Jeg kan si det med en gang: Jeg har overhodet ikke peil på Nikon, og selvsagt blir det da til at jeg tar eksempler fra Canon. Jeg er ikke noen spesiell tilhenger av det ene eller andre, men stort sett er det som sagt mye likt. Skulle jeg valgt ukritisk, hadde jeg ikke tatt hverken Canon eller Nikon, men det er veldig lurt da man skjeldent finner brukte objektiver til andre mindre kjente merker.

  I tillegg til Finn.no, finnes det et supert bruktmarked for kamera på foto.no.
  Digital Speglrefleks: http://foto.no/cgi-bin/bruktmarked/visAnnonser.cgi?utstyrtypeid=47&kjoepsalgid=2
  Objektiver: http://foto.no/cgi-bin/bruktmarked/visAnnonser.cgi?utstyrtypeid=65&kjoepsalgid=2

  Kamera:

  Det kan være lett å gå seg vill om man ikke helt vet hva man er på utkikk etter. Som en tommelfingerregel, er Canon sine kameraer sortert i kategorier etter hvor mange siffer som er i navnet.
  X00D: Nybegynnerkameraer
  X0D: Entusiastkameraer
  XD: Proffkameraer

  Jeg startet med et 450D som var et helt ok kamera, men jeg vokste veldig fort fra det. Da igjen har jeg studert foto, og om du er fornøyd med standardfunksjonene er dette helt greit! Jeg hadde deretter et 50D som var et helt supert kamera, hadde det ikke vært for at jeg ville ha muligheten til å filme med det, og kjøpte et 60D. Nå hadde jeg ikke byttet det for noe annet i sin prisklasse.

  Objektiver:

  Når du kjøper et speglrefleks er det lett å tro at du «får med» et objektiv på kjøpet. Du kan derimot kjøpe kameraet uten dette. Jeg vet ikke hvordan det er med Nikon her (men jeg antar at det gjelder noenlunde det samme for begge), men det objektivet som følger med Canon sine kameraer er ikke noe å skryte av i det hele tatt. Du betaler nokså dyrt for dårlig kvalitet, så kjøp bare kamerahuset og kjøp et annet et! (Har en festlig historie der jeg solgte objektivet som fulgte med kameraet for en symbolsk sum av 300 til en desperat polakk i Kambodsja, men det får bli en historie til en annen gang, hah!)

  Jeg anbefaler deg kanskje, siden du er glad i nærbilder (såkalt macro) å kanskje vurdere å kjøpe deg to forskjellige objektiver. Ett for vantlig bruk, som portretter osv, og ett for macro, da sistnevne ikke er godt egnet til «dagligdagse» bilder.

  Selv har jeg disse to. Om disse blir for dyre finnes det billigere (men jeg ville ikke gått for noe billigere macroobjektiv enn Tamron sitt om du liker å ta nærbilder og få det kjempeskarpt og fint!).

  Tamron AF 90mm
  Mange fotografer fnyser av Tamron som merke fordi de anses som et dårlig billigmerke, men dette objektivet har de virkelig fått til. Nærbildene jeg tok av Ponyo er tatt med dette, og selv kjæresten som er eksepsjonelt kritisk til kvalitet er glad i det. Ikke helt sikker på bruktpris her, men koster 3800 nytt, og antagelig omtrent 2500 brukt antar jeg.

  Canon EF 17-40 f/4L USM
  Kanskje ett av de beste objektivene jeg noen gang har hatt. Jeg solgte det fordi jeg ønsket å utfordre meg selv uten å ha zoom, men jeg anbefaler dette på det aller sterkeste. Utmerket i mørke rom, og du kan få en ekstrem dybdeuskarphet! (altså at det du tar bilde av blir krystallklart, mens bakgrunnen blir uklar) Prisen er litt stiv, og jeg kan antagelig finne et helt gret et til en litt billigere penge om du vil. Bare å si ifra! Brukt for omtrent 3800 – 4000 kr.

  Ellers, om du finner et du kan tenke deg, så kan jeg gi deg en tilbakemelding på det 🙂

  Var alt jeg rakk i farta, men jeg snakker gjerne med deg senere. Du får si ifra om jeg skriver for mye 😉 Er ikke lett å være beskjeden entusiast! Haha

  #126855

  Tusen takk for alle tips! Det med navnene har virkerlig forvirret meg… Har funnet 1000D, 1100D, 4- og 500D, Betyr det at jeg bør gå for de som heter noe med hundre D hvis jeg ikke vil ha helt nybegynner?

  Dette med objektiver er også til stor forvirring. Som regel heter de bare 70-100mm og lignende noe som gjør det veldig vanskelig å vite noe om det. Her på denne anonsen http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/annonse?finnkode=35181471 følger det med to objektiver, et standar og et telezoom.

  Når det kommer til merke, har jeg allerede Canon kompaktkamera og er vandt til canon. Tanta mi har Nikon speilrefleks, men lite trolig at jeg kommer til å byttelåne av henne…

  Kjøper nok ikke kamera før etter komf (august), hvis jeg ikke finner et jeg faler helt for, men ser jo at det er lurt å lære seg litt om kamera først.

  Takk for alle fine svar! Jeg blir jo så facinert av bildene dere legger ut! Jeg har virkelig lyst til å kunne får til noe slikt!

  #126856

  Kamera er billigere enn objektiv, fordi produsentene vil tjene lette penger. Det er som å selge billige innfatninger til briller, og selge dyre glass!

  Dyrt speglrefleks, billig objektiv: Ikke greit
  Billigere speglrefleks, dyrere objektiv: Helt greit

  Har du tenkt til å lære deg noen manuelle funksjoner (som jeg føler du bør være om du har tenkt til å bruke flere tusen på et kamera uansett hvilket) ville jeg valgt et i hundreserien (som 500D) istedenfor tusenserien (1000D). Da har du i alle fall LITT muligheter!

  Helt rett frem, om du skal gå for hundreserien til Canon anbefaler jeg 500D om du vil ha mulighet til å filme, og 450D om du ikke tror du vil det. Husk at så lenge du kjøper deg et godt objektiv, vil speglrefleksen i de fleste tilfeller være bedre enn et filmkamera til 3000+ kroner, så 500D er verdt prisforskjellen (omtrent 1200 kroner) om du i det hele tatt vurderer filming.

  Objektiver føles vanskelig fordi det… vel… er vanskelig. Veldig kort forklart øker objektiver i pris jo skarpere bilder du får. Det koster mindre å produsere objektiver som har fast brennvidde (som 50mm) og er derfor billigere men ofte bedre kvalitet, mens det koster mer for et som du kan «zoome» med (17mm-40mm). Her er eksempelbilder på de forskjellige brennvidddene (mm-betegnelsene). 50mm og 55mm er normalobjektiv fordi det er «sånn du ser det», og derfor «føles mest normalt».

  I den annonsen på Finn følger det med standardobjektivet jeg virkelig frarådet deg å kjøpe i forrige post. (Det kalles kit-objektiv). Alle, og da mener jeg alle jeg kjenner som har begynt med foto og som har kjøpt det har angret rett etterpå. Når man først skal kjøpe speglrekleks forventer man å få bedre bilder enn med et digitalkamera, og det vil det omtrent ikke gi. Ikke kjøp den.

  Jeg anbefaler på det sterkeste å kjøpe et som ligger mellom 24-50mm. Derfor heller et 50-70, enn et 70-100.
  70mm-300mm som også selges i den annonsen, vil ta bilde fra bare kroppen – til bare øyet til en på andre siden av gata. Du vil ende opp med å ikke få tatt bilder av mennesker inne fordi du ikke kommer langt nok unna til å få med det du vil. Dessuten veier det over en halv kilo.

   Dette er det rimeligste jeg ville ha gått for gitt at du vil ha det til dagligdagse situasjoner og nærbilder: (som er på markedet nå, men prisene er sånn ca uansett)

   Kamera:
   450D: Selges her til 1800,-
   450D: Selges her til 1700,- om du får kjøpe bare kameraet.
   500D: Står 3500,- men at pris kan diskuteres.

   Om du bare skal ha ett objektiv:
   Sigma 24mm f/1.8 Macro: Om du ikke synes zoom er viktig, og du bare vil kjøpe et objektiv foreløpig, er dette helt fantastisk.
   2500,-

   Om du skal ha to:
   En av disse:

   Sigma 18-50mm f/2.8: Har zoom, men kan ikke ta nærbilder. Et helt greit objektiv.
   1700,-

   Tamron 17-50mm f/2.8: Har zoom, men kan ikke ta nærbilder. Følger med et beskyttelsesfilter, og er også helt greit.
   1900,-

   Canon EF 50mm f/1.8 II: Canons mest kjente og populære objektiv. Ingen zoom, men er helt fantastisk til portretter, familiebilder og vanlige bilder av fugl, men har ingen nærbildefunksjon. Krystallklart, og har en helt ekstrem kvalitet.
   750,-

  Sammen med dette:

   Tamron 90mm f/2.8 macro: Dette skrev jeg om tidligere. Har det selv, og er kanskje det objektivet jeg er mest fornøyd med av alle macroobjektiv jeg har vært borti. Får en 6-er 🙂
   2900,-
  #126857

  Det med hundre og tusen klasse, er det det samme på nikon også?

  #126858

  Det vet jeg ikke. Jeg kan ikke noe om Nikon.

  #126859

  Vil det lønne seg å kjøpe en «pakke» som inneholder dette?:
  Pakken inkluderer:
  Bæreveske med plass til alt av utstyr
  Canon EOS 500D
  Sigma 18-200mm objektiv
  Vidvinkel objektiv med makro x0,48
  Canon 18-55mm objektiv
  Bower 62mm UV Filter
  Bower 62mm CPL Filter
  Bower cap holder
  Ekstra minnebrikke
  Lader
  Ekstra batteri

  Den koster 9000, prisen kan diskuteres…

  Syntes det var ganske mye og vet ikke om jeg har bruk for alt ekstratilbehøret… Kan jo høre om jeg bare kan kjøpe kamerahuset og en linse? Hvilken bør jeg isåfall velge. Ikke 18-55mm tyderlig vis, men er den sigma linsen noe å ha?

  #126860

  Er dette en linse som er verdt å kjøpe? Ser den er litt annerledes enn den du anbefalte, men er det stor forskjell?

  http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/annonse?finnkode=34736315

  #126861

  Jeg vil gjerne se siden du fant det på, ettersom jeg ikke vet hva slags vidvinkel det er.

  Men det korte svaret er nei.
  Totalpris på det jeg linker over med
  500D
  Sigma 18-50mm f/2.8
  Tamron 90mm
  (som er en god kombinasjon) koster 8100. Da er alt anbefalt og du kan kjøpe et ekstra batteri, minnebrikke og bæreveske og fortsatt komme under 9000. Hva er det du ikke liker med denne sammensetningen?

  Sigmaobjektivet i pakka du nevner har blender på F/3.5-6.3 om jeg ikke husker feil. Alt over fire bør du ikke vurdere på et billigere objektiv enn 3000 kroner. Jeg kan godt forklare, men jeg føler jeg allerede skriver mer enn det du er interessert i. Kitobjektivet (Canon 18-55mm) er som sagt helt, helt, helt, helt, helt, helt, totalt, helt ubrukelig. Billige filtere bør du styre unna, da det ødelegger bildekvaliteten totalt.

  Den 50mm du linker er langt dårligere og mye dyrere (og jeg vil ikke engang kalle det macro-objektiv). Den jeg linker til har en helt fantastisk pris også. Hva er det du ikke liker med den?

  #126862

  Her er link til kamerapakken: http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/annonse?finnkode=35181744

  Ikke noe i veien med de sammensettningene du kom med! Likte sammensettningen veldig godt, men jeg driver også å skjekker litt rundt på alternativene. Siden jeg nå ser at jeg må ut med mange tusen kroner vil jeg gjerne være helt sikker på hva jeg vil ha (derfor jeg spør så mye også 😉 ).

  Den ene linsen befinner seg riktignok i stavanger, hvilket betyr at den må sendes. Da kommer porto i tillegg + at jeg ikke får sett på linsen eller prøvd den ut eller vurdert den på noen måte. Det er jo litt dumt.

  Men nå, takket være deg, Hanna, vet jeg i alle fall hva jeg skal se etter. Tydelig at man må være nøyaktig med de tallene… en bokstav annerledes også har du en helt annen linse 🙄

  Uansett tusen takk for all hjelp til nå! Selv om det kansje ikke virker sånn 😳 så hjelper du masse!

  #126863

  Det er fryktelig vanskelig det her, og jeg kjenner så mange som har kjøpt noe de angrer på. Det er vanskelig å forklare også, da det er mange kompliserte uttrykk. Jeg føler at jeg fôrer deg med altfor mye informasjon, men du får bare prøve 🙂 Det hjelper ikke at bransjen forsøker å tjene store penger på det her, og at alle som har kjøpt noe de ikke bruker forsøker å selge det på Finn.

  Uansett hva du bestemmer deg for, kan jeg ta en titt på det. Det er viktig å spørre om alt er i god stand når du kjøper brukt. Spørr alltid selger om det ikke er nevnt! Husk at om du skulle angre deg men fikk en god deal, kan du selge brukt for samme pris en god stund fremover. Optikk faller langt ifra like fort i pris som annen teknologi så lenge det brukes pent 🙂

  #126864

  Dette er muligens litt off topic, men jeg har et canon 1000D, med kun standardtilbehøret. Tanken var da at jeg skulle kjøpe et greit nybegynnerkamera og oppgradere etterhvert som pengene, interressen og ferdighetene strekker til. Følte liten vits i å kjøpe dyrere og bedre når jeg var usikker på om jeg kom til å bruke kameraet like mye som jeg hadde tenkt i starten, og ikke minst om jeg faktisk mestret manuelle instillinger på et basic nivå. Jeg kan si med en gang at jeg ikke har angret på kjøpet, kommer nok ikke til å vandre tilbake til kompaktkamera. På en annen side, nå begynner jeg å merke at kameraet begynner å bli «for lite», og vil gjerne begynne den planlagte oppgraderingen. Prøvde et 450D kamera før jeg kjøpte 1000D, og selv da, som speilrefleks-grønnskolling merket jeg en viss forskjell.

  Så, for å slenge inn et nytt spørsmål her (beklager luxlie 😳 ), vil det lønne seg å begynne med kamerahuset eller optikken? Har desverre ikke råd til å gå for begge delene samtidig, og har heller ikke råd til noen ekstravagante løsninger. Tenker i allefall å begynne med et normalobjektiv med mulighet for litt zoom. Sånnsett er jeg fornøyd med 18-55 linsa. Har lenge ønsket meg et objektiv med en noe høyere brennvidde, men siden jeg i første omgang må velge kun et objektiv ligger den litt på is.. med mindre det finnes noen gode, og rimelige alternativer.. Slik at jeg kan ta «vanlige» bilder, men samtidig ta bilder på avstand, uten at det går ut over kvaliteten. Så.. noen tanker om dette? Hva kommer først, teknikk eller optikk? Og kom gjerne med en anbefaling på modeller som ikke brenner lommeboka, men som likevel holder høy kvalitet.

  Og beklager noe ustødig terminologi, er liksom stuck her i nybegynnerfasen 😉

Viser 15 innlegg - 1 til 15 (av totalt 20)
 • Du må være innlogget for å svare på dette emnet.