Ta med fuglen ut

Hjem Forumet Papegøyer Adferd og trening Ta med fuglen ut

Viser 6 innlegg - 1 til 6 (av totalt 6)
 • Forfatter
  Innlegg
 • #9727
  Jullan
  Deltaker

  Hei allesammen.

  Jeg er ganske fersk som eier av ‘medium stor fugl’, nærmere bestemt en caique. Jeg har hatt han siden i vinter, men nå som det begynner å bli varmere og finere vær har jeg lyst til å kunne ta han med meg ut av og til. Da mener jeg typ på tur, eller i parken eller liknende. Hva er deres anbefalinger på det området?

  Han er ikke vingeklippet, for vi har jo bare vært hjemme foreløpig. Er det best å vingeklippe, eller ha på ‘lenke’ hvis jeg tar han med ut? Og hvordan ser i tilfelle en slik lenke ut? Hvordan festes den osv? Jeg har spurt i et par dyrebutikker, men er ikke imponert av kunnskapsnivået eller utstyrsutvalget til fugl må jeg si…
  Han har fotring, men man fester vel ikke lenke i den heller?

  Hører gjerne om erfaringer og tips på området!
  På forhånd takk 🙂

  #138382

  Det beste alternativet for å ta med fuglene ut er nok enten å bruke en sele eller et bur av noe slag. Aviatorsela får man tak i via ulike nettbutikker og er vel regnet for den beste sela for fugl. Ulempen er at det ofte krever god tilvenning og trening (fra både fugl og eier), da den kan være litt knotete å få på om man har en lite samarbeidsvillig fugl eller selv ikke er så stø på handa. Aviatorsela er en løkke du trer over hodet, og en stropp som vingene tres igjennom som festes rundt brystet. (omtrent samme framgangsmåte som å kle på en genser) De må altså tåle å få reimer rundt kroppen og at man kan ta på vingene osv uten å få panikk. Det er ikke gøy å ha en panisk fjærdott hvor man hverken får sela av eller på helt ordentlig.. Av mine to har bare en akseptert sela si, og det er såppas lenge siden at vi må starte tilvenninga på nytt.

  Det finnes også ulike typer reisebur utformet som en sekk om man vil ut på tur. Alternativt helt vanlige bur man kan ta med seg ut. Om man er mye ute hjemme kan det kanskje være en ide å bygge et voliere?

  For å svare på det med fotlenke selv om du trakk konklusjonen selv; Nei, man skal ikke feste noe i fotringen, risikoen for å dra noe ut av ledd er for stor. Desverre er det mange som gjør dette, har feks sett dette i dyrebutikker (jeg er heller ikke særlig imponert over kunnskapen på fugl der altså)

  Også var det dette med vingeklipping da. Mange gjør det, mange tar avstand. Selv ville jeg aldri gjort det siden jeg syns de skal ha muligheten til å fly, opprettholde en ok fysisk form, og stikke av om det kommer en katt eller noe annet skummelt. I tillegg vil man ikke være garantert at fuglen ikke klarer å stikke av selv om den er vingeklippet. Fjærene klippes så mye at de normalt ikke får oppdrift selv, men så lite at de kan seile mot bakken. Legg til vind, panikk eller liknende, og du har en fugl som plutselig er i stand til å komme seg langt avgårde og ut av syne om noe skulle skje. Og da er de mye mere forsvarsløse enn om de var i stand til å fly normalt.

  Om caiquen din er trygg på deg og tåler å bli tatt på og håndtert ordentlig, er nok sele både det billigste og enkleste for å få den med ut. Om den er litt som mine, har klare intimgrenser, og ikke spesielt glad i å bli holdt fast, tatt på osv vil et mindre bur eller et større voliere i hagen være bedre 😆

  Bur(tur)sekk
  http://www.celltei.com/pakobird.html

  Aviatorsele
  http://www.northernparrots.com/the-aviator-parrot-harness-medium-prod83941a/

  #138383

  Hei! Vi har 2 caiquer begge er vandt til sele! Brukte ikke lang tid på å venne de til den! Har med fuglene over allt også på buss t- bane tog og på ferie i båten! Vi bor i Oslo og jeg syr selene selv så hvis du vil så kan jeg sy en for deg og sende denne! Den er sydd på samme måte som aviator selen!

  #138384

  Tusen takk for bra svar på dette. 😀

  Aviatorsele ser ut som midt i blinken. Det vil jeg skaffe og trene på hjemme før sommern. Min er helt ok med å bli håndtert, så det skulle gå greit håper jeg.

  Hva er deres erfaringer med å bruke den? Sitter fuglen stort sett på dere utendørs, eller prøver han å fly innimellom? Hjemme sitter min nesten kun på meg når han er løs, men det kan jo absolutt hende han ‘vokser det av seg’ (?) og blir litt mer eventyrlysten etterhvert. Hvor lang er selen egentlig? Og å være utendørs er jo også noe helt annet, med mye ‘skumle ting’ omkring. Og hva med katter for eksempel? Det er jo forresten ikke sikkert innefugler har instinkt på at de er farlige, eller?

  #138385

  Vet du, akkurat det der er det mest nervepirrende ved å være ute med fugl. Nå er mine ganske skeptiske av seg, og har lett for å ta til vingene om noe er nytt eller skummelt, men ute er alt nytt, og jeg stoler ikke på at de skjønner at en katt er der for å spise dem..(og her jeg bor er det mange sånne gigantiske katter såklart) Når Lille har vært ute har hun prøvd å fly litt, men jeg syns det er mest praktisk med en fugl som sitter i ro når sela er på, i allefall når man er ikke er på et sted hvor det er trygt å utforske litt. Hovedsaklig fordi jeg er en pysete hønemor, men også fordi at sela er alt for kort til å kunne fly i. Fordelen er at selve lina er i strikkmateriale så om de prøver å fly blir de enkelt og greit guidet ned mot bakken uten noe dramatikk. Som standard er lina typ 1,5-2 meter, men man kan kjøpe en lenge line om man vil at de skal kunne fly:)

  #138386

  Jeg har aldri prøvd sela på Kermit, så når han skal ut setter jeg han enten i reiseburet, eller om jeg bare skal ut på trappa til hagen så har jeg han på handa. Jeg ser fort om han har tenkt å fly, og da distraherer jeg han, og tar han med inn. MEN – det ville jeg ikke ha prøvd med en så liten fugl som caique, de er kjappere av seg enn større fugler. Du skal dessuten kjenne fuglen din godt før du prøver noe slikt. Jeg ville derfor anbefalt å seletrene, og den beste sela er aviator, selv om den er tungvint å få på. Den har nemlig strikk istedet for bånd, så om fuglen skulle fly, så blir den ikke stoppet med et rykk, men heller det at det ble gradvis vanskeligere å fly.
  Fotlenke må du aldri finne på å prøve!

Viser 6 innlegg - 1 til 6 (av totalt 6)
 • Du må være innlogget for å svare på dette emnet.