trenger råd for å få papegøyen min til å trives

Hjem Forumet Papegøyer Adferd og trening trenger råd for å få papegøyen min til å trives

Viser 15 innlegg - 1 til 15 (av totalt 20)
 • Forfatter
  Innlegg
 • #9665

  Hei, jeg har en 4 år gammel dvergpapegøye (gutt).
  Jeg har hadd han under ett halvt år.
  Jeg har fulgt alle råd på internett, og vet ikke hvordan jeg skal finne ut av dette.

  Han er nå på syvende dag av et raserianfall som ikke ser ut til å stoppe.
  Han hyler, så høyt han kan, fra han står opp til han legger seg. Jeg er utslitt og har vondt i ørene selv om jeg har formstøpte ørepropper.

  – Han får sove ca 12 timer hver natt under en lystett gardin jeg legger over buret.
  – Han har tusen leker, jeg lager nye til han hele tiden. Men jeg pleier ikke ta bort favorittlekene hans.
  – Har sjekket om han er redd noe i buret. Det er han ikke. Han hyler masse uansett hva han gjør eller hvor jeg befinner meg.
  – Han får to typer papegøyemat og friske grønnsaker og frukt hver dag. Samt nytt vann. De gamle eierne gav han bare frø.
  – Han har fire forskjellige mineral og kalsiumblokker. Han har en boks med sand og.
  – Tror ikke det er mangelsykdommer. Fjærene hans er helt perfekt og han ser veldig frisk og fin ut.
  – Får bade annenhver dag (han nekter å bade hver dag).
  – Jeg er sammen med han omtrent hele tiden, siden jeg har hjemmekontor.
  – Jeg ignorerer han 100% når han hyler. Det har jeg gjort i 7 dager nå. Og gitt han masse oppmerksomhet når han tar en pause fra å hyle.
  – Han har matleker på forskjellige plasser så han ikke skal kjede seg.
  – Han har ett tygge-/leketre, en box of shame (til når han har løpetid) og mange plasser han kan sitte på pinner i stuen.
  – Jeg pleier å trene han til å komme til en pinne, da får han en tørket frukt og klikk fra en klikker. Men han kan ingen triks.
  – Når han er alene får han høre på radio eller musikk.
  – Han er tam. Men bare samboern min får kose med han. Jeg får avogtil klø på han.
  – Han bor på stuen, men jeg tar han med på kjøkkenet når vi er der.
  – Han har ute av buret mesteparten av dagen. Men siden han hyler nå pleier jeg å stenge han inne og legge et teppe over når jeg trenger 5 minutter.
  – Han ser ut til å kose seg mye ellers. Når han er sliten etter hylingen så maler han og er fluffy. Han er ikke noe aggresiv og han liker å ha besøk.
  – De gamle eierne sa at de hadde prøvd en gang for lenge siden å gi han en venn, men da ble han deppa fordi de gikk ikke overens og hun måtte flytte.
  – Vi spiser frokost og middag sammen. Og han har alltid tilgang til mat og vann.
  – Jeg har ett sånt kontaktrop som jeg bruker når jeg skal gå fra han.
  – Jeg hilser på han hver gang jeg går inn i rommet og sier hade vær gang jeg går ut sånn at han ikke skal føle seg oversett.

  Noen som har noen tips? Jeg må avlive han om det ikke går over.
  Greien er at han har vært helt stille helt siden vi fikk han tilvendt til det nye hjemmet sitt, men plutselig en dag ble han satan.
  Det er kjipt, fordi han kom fra et hjem der han ikke hadde noen leker eller noen å være sammen med på dagtid (ikke noe vondt mot dem, fordi de var veldig flinke med han. Men måtte gi han bort pga en hund som ville spise han).
  Og jeg er veldig glad i han og vi har hadd mye gøy sammen, men om det fortsetter slik kommer jeg til å bli kastet ut av huseieren og miste jobben min fordi jeg ikke klarer å arbeide med hylingen.

  #138091

  Huff så fælt! Har nettopp hatt noen hyleopplevelser selv, som sitter friskt i minne, så jeg skjønner frustrasjonen.
  Du skriver at det har vært forsøkt tidligere med en venn. Er han kjønnstestet, og var den andre helt sikkert en jente? Kanskje hun ikke var hans type, eller kanskje han ikke var moden den gangen? Kanskje det hadde gått bedre nå? Innser risikoen, du kan bli sittende med to hylefugler istedet for en, men det kunne kanskje vært noe å prøve en gang til. Hvis du finner en som du kan ha på prøve kanskje?
  Dvergpapegøyer er jo lykkeligst om de er to, har jeg skjønt.
  Ellers vet jeg ikke, jeg syns du gjør alt riktig.
  Har du snakket med veterinær? Han kan jo muligens være syk, eller ha vondt?

  #138092

  Du vet sikkert at dvergpapegøyer kalles love birds på engelsk. Det navnet sier mer om dem enn det norske navnet 🙂 De burde absolutt være to. Det er ikke bestandig lett å finne en partner den trives med, men ikke gi opp! Se på finn.no og spør om å ha den en prøveperiode. Ellers vil jeg anbefale at du hsr buret stående på et gjesterom eller et annet rom som du kan sette han inn på når han hyler som værst. Når han blir stille åpner du buret igjen 🙂

  Lykke til og ikke gi opp 🙂

  #138093

  Takk for svar 🙂
  Og jeg kommer jo selvfølgelig aldri til å avlive han, men han avliver oss..

  Han er ikke kjønnstestet, men jeg er sikker på at han er en gutt.
  Jeg veit ikke når de hadde den andre fuglen eller om det var ei jente.

  Jeg er veldig åpen for å prøve å ha en annen fugl (egentlig helst en av samme kjønn) sammen med han. Det er jo ikke alle fugler som går sammen med en dvergpapegøye har jeg hørt. Så det tryggeste er vel en liten parakitt på samme størrelse.
  Men risken i å adoptere en fugl vi ikke kjenner er for stor.
  Jeg bor i Trondheim, så det er ikke lett å finne en annen fugl som kan være litt med han. Og jeg må teste om de er et bra par før jeg «kjøper» noe.

  Kanskje noen trondheimsfolk kan anbefale en dyrelege som er grei å prate med?
  Et vetrinærbesøk ser jeg for meg kan være vanskelig for alle siden han er omtrent umulig å få tak i og holde fast.
  Han spiser bra, fjærene hans ser perfekt ut, han er aktiv, vanlig avføring, ikke noe pustevansker, og «stemmen» hans høres normal ut i forhold til alt det jeg har hørt fra han. Så da må man vel ta noen tester eller noe for å finne ut om helsen er bra?

  #138094

  Ja da må du nok til dyrlegen for å finne ut noe mer 😉 alle de fysiske, synlige tegna høres bra ut. 🙂

  Dvergpapegøyer er nlem tøffinger og kan ikke settes sammen med hvem som helst. Det tryggeste er nok en dvergpapegøye til. 🙂

  #138095

  I Trondheim er det bare Trond Relling på Byåsen Dyrehospital som i det hele tatt tar mot fugl. Han er vel ikke akkurat utlært fugleveterinær, men han er den beste på fugl i byen. At fuglen ikke er villig til å bli holdt fast gjør ingenting, han holder han i et håndkle når han undersøker. Jeg ville nok ha tatt en telefon til en ordentlig fugleveterinær først, feks Kari Lutro eller Cordelia Bracht (begge er i Oslo), og bedt om gode råd til hva han evt skal se etter, for han er ikke ekspert. Og så ber du han teste for det de anbefaler.
  Jeg ville nok helst ha prøvd med en dvergpapegøye, og da helst en av motsatt kjønn, for det er enklest å få til å klaffe. Dvergpapegøyer kan vel være litt aggressive og sta såvidt jeg forstår, det kan være skummelt med en nymfeparakitt eller undulat da. Ikke moro om det blir slosskamp!

  #138096

  Det var ingen i trønderlag med en rosenhodet dvergpapegøye til salgs.
  Men jeg vil egentlig ikke ha en til før jeg får meg ett hus. ca 1 år til. Da skal jeg ha barraband 🙂
  Nå er han helt stille igjen. Regner med det bare var et tilbakefall på treningen. Han har jo hylt i 4 år før han kom hit.

  Nå sliter jeg forøvrig med at han er helt ekstremt hormonell. Han jokker på alt hele dagen uten stopp, kaster opp mat på pinnen sin HVER gang han har spist noe, og blir kjempesint og angriper hendene mine når jeg sier «nei» og «fy» når han jokker på foten min. Han hater når jeg vasker buret og bytter mat. Han biter sunn mine antikke møbler og lamper (dette har jeg nesten klart å trene han av, og han bruker mest tyggetreet sitt).
  Han har vært i løpetid siden tidlig vår. Er det normalt at det varer hele vår- og sommersesongen? Eller kanskje det bare er livsendringene hans som gjør at han klikker helt? Jeg trodde det skulle gå over etterhvert, men det gjør det jo ikke.
  Jeg har lest at man skal gjøre dagene kortere og ikke bade dem så ofte, sånn at dem ikke skjønner at det er vår og at de skal legge egg og sånn. Men det hjelper lite.

  #138097

  Ok, ingen svar, men dette ser ikke ut til å gå over heller
  Jeg har kjøpt et nytt stort bur. Jeg har fjernet alt han jokker på og gulper opp mat på etter tips fra spesialister på nett.
  Det står og på nett at man skal følge med på hva som trigger disse tingene, men det er ALT. Blant annet at han får mat.

  Nå er det helt kaos her da. Han skriker uten stans fordi jeg har tatt bort tingene hans og byttet dem ut med nye. Han gulper fortsatt opp mat, men han prøver å finne nye ting å gjøre det på.

  Har jeg gjort det riktige ovenfor fuglen? Eller har jeg gjort alt mye værre?
  Grunnen til at jeg gjør dette er jo fordi han kommer til å dø av mangelsykdom om han ikke fordøyer maten sin.
  Og at han bruker rundt 8 timer dagen på å gulpe opp mat. Resten av døgnet jokker han på ting og sover 12 timer.

  Jeg har funnet mange forumer på nett med folk som har samme problem med dvergpapegøyen sin, uansett om den er ensom eller har en fuglevenn, problemet er der uansett.
  Det er ingen som har noen svar på hva som kan gjøres utenom å bytte ut leker, men at det egentlig ikke hjelper. Noen sier at det går over når de er over 10 år gamle, men man kan jo ikke satse på at han kan overleve 6år uten næring.

  Kilder: http://www.justanswer.com/pet-bird/1byvh-does-lovebird-regurgitate-food.html
  http://www.ehow.com/how_5513188_stop-eclectus-regurgitating.html
  for jentefugler men gjelder nok litt for gutter: http://www.forthebirdsdvm.com/pages/discouraging-breeding-behavior-in-pet-birds

  #138098

  Forumet har vært litt dødt i det siste. Det går an å gå på facebook, der er det flere grupper som er mye mer aktive. Adferdsgruppen for papegøyer, tropefuglgruppen og papegøyer. Du vil garantert få svar der.

  #138099

  Takk for det.
  Men jeg orker ikke bli kalt dyreplager for at jeg har feil vannflaske til papegøyen min eller noe slikt, så facebook bruker jeg ikke til å kommunisere med mennesker som ikke er vennene mine. Også jeg tviler på at noen som har gått livets skole har noe fornuftig å si om noe som helst.
  Jeg spurte på papegøyesiden på Reddit og, men der var det ingen som viste.
  Men jeg skal sjekke ut den «Adferdsgruppe for papegøyer». Tusen takk 🙂

  Problemet er at de aller fleste bare ikke bryr seg om at papegøyene deres raser ned i vekt og gulper opp alt de ikke har fordøyet enda. Så det er ingen som kan komme med råd.

  #138100

  Ja, det er ofte mange sterke meninger i disse gruppene, jeg filtrerer vekk det jeg ikke synes noe om selv, man kan jo ikke kjempe alle kamper alltid. Karin Lutro er medlem i adferdsgruppen.. Men hun svarer ikke så langt jeg har sett. Selv har jeg minimal erfaring med dvergpapegøyer, men trener du ham? Target og triks kan iallefall være distraksjon. Hva spiser han? De fleste vil nok anbefale Harrisons pellets, og det gjør nok jeg og.
  Kanskje det er bedre at han får jokke på lekene han liker en stund fremover, istedenfor å stå å hyle. Så får du prøve å finne på en distraksjon som gir ham annet å tenke på. De fleste profesjonelle trenerne ville nok sagt at det er om å gjøre å forsterke de positive tingene han gjør, gi ham belønning og ros for dem. Du kan sjekke litt på goodbirdinc.com og trainedparrot.com. Se etter adferdsartikler. Lykke til.

  #138101

  Ja, jeg trener han og distraherer han når han gulper opp mat. Men det er hele døgnet, også får han en godbit når han har vært flink, og da må han jo spy på nytt igjen.
  Han får lov til å jokke på lekene sine, det tar han ikke noe skade av, men gulpingen er ikke bra for han.

  Jeg ble overrasket da jeg adopterte han, fordi de forrige eierne hadde kun gitt han parakittfrøblanding, undulatmat og noen ganger eple.
  Han har aldri smakt noe annen mat enn det, og han spiser alt jeg prøver å putte i munnen, så jeg regner med han ikke har fått vært ute av buret sitt så mye (merk at han hadde et av de minste undulatburene).
  Så jeg gir han parakittfor, men jeg supplerer på med forskjellige grønnsaker, frukt, egg, brød og pasta hver dag (i tillegg til alle de forskjellige mineralblokkene man kan kjøpe). Det går veldig bra, og han elsker grønnsaker, men kanskje jeg kan kjøpe pellets og gi han det i tillegg?
  Jeg veit ikke hvordan han ville reagert om jeg tok bort den maten han har spist hele livet. Han hylte i 5 døgn da jeg tok bort en pinne han hadde eid i ett par mnd.

  Jeg skulle gjerne ha hadd en fugledame til han, men det er veldig liten garanti for at de vil like hverandre siden han har hadd dame før som han hatet, og jeg kan ikke ha to fugler som ikke går overens akkurat nå siden jeg bor i en liten leilighet mens jeg sparer til eget hus.

  #138102

  Jeg ville nok kjøpt pellets og prøvd å se om han ville ha det, i første omgang uten å ta bort det han vanligvis spiser, men så gradvis kanskje prøvd å begrense det. Frukt er ok, grønnsaker er bedre, og du har vel allerede sett listen over ting de ikke skal ha.
  Å skaffe partner/kompis er jo alltid et sjansespill, men dvergpapegøyer skal vel helst ikke være alene? Det ideelle hadde nok vært om han kunne truffet kandidat for samboerskap før du bestemte deg for om det er rett fugl, da kunne du kanskje se tegn på hvordan det lå an? Noen oppdrettere tillater nemlig det, og om det gjelder overtagelse av fugl fra annen eier, så kan du jo kreve det.
  Ellers virker det som om du har en litt nevrotisk småautistisk liten papegøye, og jeg skulle gjerne sett at noen fler heiv seg med i denne tråden som kanskje hadde litt mer erfaring med dvergpapegøye enn meg 🙂

  #138103

  Nå har jeg laget sånn chop til han og fryst ned som jeg gir han hver dag. Tenker kanskje det og pellets.
  Han har blitt veldig glad i undulatmat i det siste da, så han spiser mest det. Kanskje jeg bare bør ta den helt bort fra buret hans.

  Ja, han er definisjonen på autistisk og nevrotisk.
  Er det normalt at de hyler så høyt at man får skikkelig vondt i ørene etter ett hyl? Jeg veit både jeg og kjæresten har mistet en god del av hørselen vi ikke får tilbake, og det er jo dumt siden han jobber med musikk. Jeg bare jobber ikke i det hele tatt siden hylingen stresser sånn.

  Håper det blir bedre når jeg får han over på bedre mat.
  Nå går ting bare nedover. Jeg må ha det mørkt i rommet omtrent hele dagen for at han skal holde seg rolig, med en gang har får litt dagslys eller får møte mennesker hyler han hørselskade på oss alle. Jeg slår på lyset igjen hver gang han er stille, men det hjelper ikke. Nå har jeg det ganske mørkt i rommet mitt, da leker han med ett eller annet jeg har lagt oppå skapet til han…

  #138104

  Kermit er også hormonell for tida, og vil bare gulpe opp mat til mannen min hele dagen. Jeg håper det går over, og at det bare er en tenåringsperiode han går gjennom. Isåfall må man vel bare vente på den dagen da hormonene ikke herjer verre enn verst lenger 🙂 Vil tro det bedrer seg til høsten!

  Jeg ville ha tatt bort undulatmaten helt, det er mye energi i sånn mat, og det gjør sikkert ikke saken bedre! Chop og pellets er mye bedre for han, og feil mat kan gi hormonforstyrrelser. Lykke til!

Viser 15 innlegg - 1 til 15 (av totalt 20)
 • Du må være innlogget for å svare på dette emnet.