Vil du virkelig ha en papegøye?

Hjem Forumet Papegøyer Ny fugleeier? Vil du virkelig ha en papegøye?

Viser 15 innlegg - 1 til 15 (av totalt 32)
 • Forfatter
  Innlegg
 • #7841

  Vil du virkelig ha en papegøye?

  Er du sikker på at du vil orke å dele hus med en papegøye? Før du tar på deg et slikt ansvar, les nøye om den arten du ønsker deg.

  Snakk med eiere av papegøyer, les alt du kommer over. Livet med en papegøye er ikke bare dans på roser. Ta turen innom finn.no så finner du fort ut det.

  Spør deg selv disse spørsmålene :

  Forventer du at huset skal være prikkfritt til enhver tid?
  Alle papegøyer griser, tilogmed de små.
  Mat blir slengt rundt,frø og pellets på gulvene, fruktrester på veggene etc. Dette er noe som vil skje daglig.
  De bæsjer veldig ofte, de bæsjer på lekene, på sprinklene i buret, oppi matskåler, oppi vannet sitt, på gulvet og på møblene dine, og på deg.
  Papegøyer som jakoer og kakaduer har et pudder på fjærene sine som vil legge seg overalt, å tørke støv blir så en daglig rutine.

  Har du uerstattelige antikke møbler? papegøyer ser ikke forskjellen på trelekene i buret og den antikke stolen du arvet av din bestemor. Får de tak på den,vil de tygge på den. Dette gjelder for alt av møbler, vegger, pc, ledninger, rammer, bøker osv, ingenting er hellig. Man kan lære papegøyen at slike ting ikke er lov, og man kan få det ganske bra til, men uhell vil det alltid være uansett.

  Hater du høye lyder ? Alle de større fuglene lager høye lyder når de skriker. Øredøvende, øreplugger i øra, løp i dekning høyt. Naboene dine vil høre det,vil de godta det?
  En normal papegøye skriker minst to ganger til dagen for 5-15 minutter av gangen. Små fugler som feks undulater skriker ikke høyt, men vil du orke å høre på konstant kvitring i timesvis hver dag?
  Dette er bare slik fugler er, noen kan være helt ekstreme til å skrike mens andre er roligere. Vil du orke det?

  Er du redd for å bli bitt,eller redd synet av ditt eget blod?
  Er du mye sammen med en papegøye så vil du bli bitt en eller anna gang. Da mener jeg skikkelig bitt, til blods.
  Araer kan knekke en brasilnøtt med nebbet sitt. Forestill deg hva de kan gjøre med fingeren, armen eller ansiktet ditt om de legger press i bittet. Det ligger ofte mye trening bak en sosial ,snill papegøye som sjelden biter. Har du tid å trene med den?

  Syns du det vil være ok å gå med hull i klærne,og ikke ha mulighet å bære smykker osv? Papegøyer elsker å tygge på klær, rive i øredobber og smykker. Klær med knapper vil være historie, de blir ødelagt på et sekund. De elsker skinnende blanke ting, så øredobber, smykker, armbånd vil nesten garantert bli ødelagt.

  Har du penger å bruke på dyrelege? og muligheten å finne en som kan noe om fugl? det er ikke en selvfølge i dette landet desverre.

  Har du penger å bruke på leker? MASSE leker, de trenger å bli holdt opptatt med ting de kan ødelegge, så du vil vel heller at det skal være leker enn sofaen din? Papegøyeleker er dyrt, man kan også lage selv,men sjekk først med noen som kan det, om tingene du bruker er trygge.

  Har du satt deg inn i hva som er en god diett for en papegøye? Du kan ikke bare kaste noe frø eller pellets i en skål og forvente de skal være glade og sunne. De trenger variasjon. De trenger grønnsaker, frukt, nøtter, bær etc. Dette er noe de må ha daglig, ikke bare når du gidder lage til noe. I det fri spiser de utrolig variert, så vi må tilby dem variasjon vi også. Ikke bare for helsen sin skyld, men og for trivselen.

  Er du klar for å tilbringe de neste 30-40-50 eller 60 årene å se etter et dyr som er som et to årig barn, eller en hormonell tenåring?
  Til større fugl, dessto lengre levetid somregel.
  Papegøyer er som et to år gammelt barn, de kan ikke bli overlatt alene til seg selv. Da finner de ting å underholde seg med, som sagt ovenfor, ting du ikke vil de skal røre.

  Når en fugl blir kjønnsmoden så forvandles den ofte til en hormonrasende tenåring. Den søte kosete fuglen du hadde igår,vil da forsvinne. Så sitter du der med en fjærkledd demon som virker som det eneste målet dens er å lage ditt liv miserabelt. De skriker i timesvis, biter deg til blods ofte. Den jager barna dine, ektefellen din. Hvis den bestemmer seg for at du er maken dens , vil den prøve alt den kan å drive andre den ser på som rivaler bort fra deg. Ikke for å være slem, men dette er innstinkter som sitter godt i. Ene kakaduen min er slik iallefall 3 mnd i året, hvert år.

  Liker du å reise mye? du kan ikke forlate fuglen din alene med bare ei skål vann og noe mat. De er ekstremt sosiale vesner som ikke trives å være alene .De kan dø av tørst og sult på veldig kort tid.
  Og en papegøye som ikke blir passset på kan bety store problemer. Ene jakoen min kom seg ut fra buret sitt og åpnet så araburet. Jeg var bare en tur i butikken, og da jeg kom hjem var rommet de var i strippet for tapet på nesten en hel vegg. Tenk da om du forlot fuglen din en helg og den hadde kommet seg ut! Så reiser du bort,få noen til å passe den, eller komme å bo i huset ditt med fuglen/e.

  Papegøyer er en livslangt engasjement! Du kan ikke få deg en papegøye for du kun vil ha et dyr som snakker. Du kan heller ikke forvente å aldri bli bitt, eller at den aldri skriker.

  Etter å ha lest dette og du tror du orker å leve med de negative sidene ved papegøyehold, snakk med familien din og hør om de også vil orke det. For å ha en papegøye vil påvirke hele familien, ikke bare deg.

  Vil du enda ha en papegøye, så vurder å adoptere en voksen en som trenger et hjem. Hvis du bestemmer deg for å få en baby. Kjøp en som er ordentlig avvendt. Det er en myte at om du gjør siste rest av håndmatingen at fuglen vil knytte sterkere bånd til deg. Håndmating lar man erfarne oppdrettere gjøre, mye kan gå galt.I verste fall kan fuglen dø.

  Husk at papegøyer er ikke domestiserte dyr. De har enda det ville innstinktet i seg uansett hvor tamme de er. Så vis forståelse og lær deg om fuglers kroppsspråk.

  Jeg vet alt dette høres veldig negativt ut. Fins jo mange gode sider ved å dele huset med papegøyer,ellers ville ikke så mange hatt dem. Men syns det er viktig å få frem de ikke så koselige sidene ved det. Så kanskje folk tenker seg om to ganger og ikke får en på impuls. Jeg har flere fugler her som ikke lengre var ønsket. Så jeg brenner veldig for dette temaet. Ikke kjøp papegøye på impuls! Ikke lag flere vandrepokaler.!! De fortjener så mye bedre.

  #115258

  Kjempebra skrevet Nina! Et viktig tema du har tatt opp her!

  #115259

  må bare legge til denne videoen fra youtube der de tar opp papegøyer og bråk 😀

  [video:u1yl776x]http://www.youtube.com/watch?v=cWvbfFJZ248[/video:u1yl776x]

  #115260

  Kjempebra skrevet Nina.
  Jeg prøvde jo selv en gang, men ikke så utfyllende. Takk for innslaget Håper virkelig at folk går i tenkeboksen og avstår fra anskaffelse om det er ett eneste punkt som skremmer! Og oppfordringen til å anskaffe en voksen «vandrer» var bra.

  #115261

  Kjempe bra, du børr legge det ut på facebook oxo 🙂

  #115262

  Takk. Innleggene har i alle fall fått meg til å innse at tross alt er ikke min Jaco så bråkete alikevell 😀 Araen er en annen sak, men han står sammen med en annen ara hos min vennine, og der er de så opptatt av hverandre at de ikke bråker så mye. Kun ved måltider. Men til gjengjeld blir det dobbelt så mye rot. Men mye gøy er det alikevell :ha!

  #115263

  Her får dere høre hvordan en våryr Polly høres ut 😮

  [video:2upbbsjk]http://www.youtube.com/watch?v=IjAXztIwqnA[/video:2upbbsjk]

  #115264

  Veldig bra skreve! Mange som kan se nye punkter ved papegøye når dem leser dette 😆

  #115265

  [video:2sg1s8qo]http://www.youtube.com/watch?v=6FY9SuP6dAc[/video:2sg1s8qo]

  #115266

  Kjempebra video! Den burde alle som vil ha papegøye se!

  #115267

  La oss ikke glemme at det også kan være gøy å ha papegøye. Og om du vil ha en «vandrer» eller ikke er helt opp til deg selv. 🙂

  #115268

  @Vetle wrote:

  La oss ikke glemme at det også kan være gøy å ha papegøye. Og om du vil ha en «vandrer» eller ikke er helt opp til deg selv. 🙂

  Det er det nok ingen som glemmer :)Det ser man jo over hele forumet 🙂 Men viktig å få frem de negative sidene slik folk vet om det, og da slipper kanskje så mange fugler å bli vandrere 🙂 Bare det denne tråden var ment for, at man vet hva man går til 🙂

  #115269

  @Nina wrote:

  @Vetle wrote:

  La oss ikke glemme at det også kan være gøy å ha papegøye. Og om du vil ha en «vandrer» eller ikke er helt opp til deg selv. 🙂

  Det er det nok ingen som glemmer :)Det ser man jo over hele forumet 🙂 Men viktig å få frem de negative sidene slik folk vet om det, og da slipper kanskje så mange fugler å bli vandrere 🙂 Bare det denne tråden var ment for, at man vet hva man går til 🙂

  Det er det nok veldig mange som glemmer, spesielt inne på forksjellige nettfora, hvor de vil få det å ha en papegøye til å være mer slitsomt enn å ha et barn, eller en ektefelle, noe det slettes ikke er. Ja, det er mye å passe på dersom du skal eie en papegøye på forsvarlig vis, men det er fremdeles ingenting imot å ha f.eks et barn, eller å være gift, ha samboer eller hva du nå enn har. 🙂 En papegøye er først og fremst et kjæledyr, som man selvfølgelig knytter sterke bånd til og som helt klart er mer krevende enn å ha mange andre kjæledyr, men det er viktig å ikke skremme bort mange potensielt gode/skikkete papegøyeeiere ved å si at livet deres vil forandres radikalt dersom de går til anskaffelse av en papegøye. de fleste husholdninger vil helt fint klare å holde en papegøye, så lenge de er vanlige, oppegående folk. 🙂

  Følte denne tråden måtte tones ned noe, da anskaffelse av papegøye først og fremst er noe positivt og morsomt! :p

  #115270

  Eg må sei meg litt uenig. For det å halde ein papegøye på eit slikt vis som nevnes her, vil endre livet. Det spørs jo selfølgelig korleis du lever til vanlig, men du må passe på alle vindu. Du må følge med kvar gong du skal gjennom ei dør, vær på vakt kor fuglen driter, kor fuglen oppholder seg og kva fuglen gjer på. Du kan ikkje gå fra den ute av buret aleina og du kan heller ikkje stenga den inne i buret heile dagen. Papegøyer er veldig følsomme dyr. Dei er flokk-dyr, og trives best i ein stor flokk. (Greit, ikkje alle er flokk-dyr, men alle er avhengig av ein make)
  Det er bare å sei det slik. Dei opptar stor tid, og kan ødlege møbler, tapet, bilder osv. på sekunder. Det spørs jo heilt kva fugl du har.

  Men no er denne tråden her lagt for å skremme vekk folk som mest er ute papegøye fordi den kan snakke. Folk som helst ser at fuglen holder seg i buret, seier hei til deg og vennene dine og ikkje seier eit pip utenom. Så for dei som tåler den brutale virkligheten som blir framstilt i denne tråden, men alikavell har meir lyst å sjå på dei mange positive sidene med å ha papegøye, er dei som velger å anskaffe seg ein !

  Så eg må bare sei, denne tråden er viktig. Den er kansje litt brutal, men dei som har dei rampete, store fuglane som virklig liker å stelle til, vil nok ha det verre enn dette her.

  #115271

  Jeg må si meg enig med Odd Arne! Dersom flere hadde vært klar over nettopp de negative sidene med papegøye ville det vært færre vandrepokaler der ute!

Viser 15 innlegg - 1 til 15 (av totalt 32)
 • Du må være innlogget for å svare på dette emnet.